• Посилання скопійовано

Коду діяльності за КВЕД немає в реєстрі платників ЄП: що з оподаткуванням?

ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює діяльність, коду діяльності за КВЕД якої немає в реєстрі платників ЄП, хоча в ЄДРПОУ цей код є. Як оподатковувати доходи від такої діяльності?

Згідно з пп. 8 пп. 299.7 ПКУ, до реєстру платників ЄП вносяться відомості про види господарської діяльності.

Відповідно до п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Відповідно до пп. 177.6 ПКУ у разі, якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.

З наведеного випливає, що якщо платник ІІІ групи ЄП  здійснює види діяльності, які не внесено до реєстру платників ЄП, він зобов’язаний перейти на сплату інших податків з наступного податкового (звітного) кварталу. Причому доходи, отримані за такі види діяльності в період перебування на ЄП групи ІІІ, оподатковуються ПДФО і ВЗ у порядку, передбаченому для звичайних фізосіб.

Аналогічна думка висловлена в багатьох консультаціях податкової. Наприклад, тут.Або у відповідях на питання в ЗІР.

Див., наприклад, відповідь на питання в підкатегорії 107.01.01, ЗІР: «Чи має право ФОП - платник ЄП здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?».

Коротка відповідь податкової: «Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних. У разі, якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.».

Інше питання в підкатегорії 107.01.01, ЗІР: «Чи зобов’язана ФОП платник ЄП перейти на загальну систему оподаткування у разі здійснення видів діяльності не зазначених в його облікових даних та в реєстрі платників ЄП, у тому числі, якщо договір укладено від імені СГ з іншим СГ?».

Коротка відповідь податкової: «Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати, в межах підприємницької діяльності, такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.
Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, яка здійснює види діяльності не зазначені в її облікових даних та в реєстрі платників єдиного податку, у тому числі, якщо договір укладається від імені суб’єкта господарювання з іншим суб’єктом господарювання, зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів (загальна система оподаткування) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалися види діяльності, які не зазначені в його облікових даних та реєстрі платників єдиного податку.
».

 

Хто має утримувати ПДФО і ВЗ з доходу, не зазначеного в реєстрі платників ЄП – підприємство, яке виплачує такі доходи ФОП чи самостійно ФОП?

Відповідно до пп. 165.1.36 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід ФОП, з якого сплачується ЄП згідно із спрощеною системою оподаткування відповідно до ПКУ. Також від оподаткування ВЗ звільняються доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою) (пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Причому, як зазначалося вище, платник ЄП, який отримав доходи від діяльності, не зазначеної в реєстрі, має перейти на сплату інших податків (див. п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

Таким чином, слідкувати за видами діяльності і здійснювати утримання податків має самостійно ФОП, а не підприємство, яке виплатило йому доходи. Підприємство має тільки відобразити виплату ФОП доходу в формі №1ДФ, з ознакою «157». Аналогічно пишуть, наприклад, в ІПК ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК.

Але зазначимо також щодо особливостей нарахування ЄСВ при виплаті доходів ФОП.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, підприємства та ФОПи при виплаті доходів ФОПам не нараховують ЄСВ тільки в тому разі, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Якщо дохід виплачується за види діяльності, не зазначені в Єдиному реєстрі, підприємство повинне нарахувати ЄСВ за ставкою 22%.

Якщо ж доходи виплачують за види діяльності, які не зазначені в реєстрі платників ЄП, але зазначені в Єдиному держреєстрі, нараховувати ЄСВ не потрібно. Тому що в Законі про ЄСВ йде прив’язка тільки до Єдиного держреєстру, а не до реєстру платників ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436