• Посилання скопійовано

ТОВ перераховує кошти ФОП –«єдиннику» на благодійні цілі: які наслідки?

ФОП має кінний клуб для дітей з ДЦП та аутизмом. ТОВ планує перераховувати кошти на рахунок ФОПа для покупки корму та інші потреби клубу. Які документи треба оформити? Можуть бути внески на постійній основі? Чи треба укладати договір про надання благодійної допомоги? Чи може ТОВ (мікропідприємство) віднести суми матеріальної допомоги на витрати?

Наслідки для ФОП

Перш за все варто зазначити, що така благодійна допомога, надана суб’єкту підприємницької діяльності – ФОП, буде оподатковуватись єдиним податком за ставкою 5%.

Це зумовлене тим, що такі надходження не зазначені у пп. 292.11 ПКУ. А відповідно до пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця  є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Отже, якщо ФОП буде отримувати грошові кошти на потреби кінного клубу, який працює в рамках його підприємницької діяльності, це буде його оподатковуваним доходом на загальних підставах.

Також зауважимо, що фізособа може вести благодійну діяльність окремо від підприємницької, при цьому благодійність не може бути в рамках її підприємницької діяльності. Податківці говорять про це тут. Іншими словами, якщо кінний клуб буде працювати виключно як благодійний клуб, то його потрібно буде юридично оформлювати як благодійну неприбуткову організацію, з відповідними особливостями фінансування та оподаткування.

 

Наслідки для ТОВ

Документальне оформлення

Документальним підтвердженням надання благодійної допомоги підприємством можуть бути такі документи (в комплексі):

  • лист-клопотання від одержувача (в даному випадку це ФОП) – за його наявності, цей документ не обов’язковий. У листі може зазначатися, яку саме допомогу потребує отримувач: грошові кошти (можливе зазначення цілей, на які потрібні кошти), певні товари або послуги тощо. В даному випадку там можна зазначити, що ФОП потребує грошових коштів на потреби кінного клубу (за бажанням можна деталізувати потреби).
  • наказ керівника підприємства про надання допомоги – він складається обов’язково як підстава для проведення госпоперації. У наказі слід навести максимальну інформацію про надання допомоги: форма допомоги (кошти, товари чи послуги), цілі надання допомоги, номенклатура товарів чи послуг – у разі негрошової допомоги.
  • первинні документи, які свідчать про передачу товарів чи надання послуг отримувачу – якщо допомога у негрошовій формі (накладна на ім’я отримувача або акт списання товарів, акт надання послуг).
  • виписка банку – у разі перерахування благодійної допомоги коштами.

Укладати договір не обов’язково, проте це можна зробити за бажанням сторін.

Така допомога може надаватися як разово, так і на постійній основі.

Бухоблік. Кошти, перераховані на адресу ФОП для потреб кінного клубу,  в бухобліку включаються до складу інших операційних витрат: Дт 377 Кт 311 (перерахування коштів ФОПу, на підставі банківської виписки); Дт 949 Кт 377 (списання перерахованих коштів до складу витрат, на підставі наказу керівника).

 

Податок на прибуток

Якщо отримувач допомоги не внесений до реєстру неприбуткових організацій (за умовами запитання очевидно, що ФОП не може бути в такому реєстрі) та не є платником податку на прибуток або сплачує його за ставкою 0% (за умовами запитання ФОП є платником єдиного податку), то діє пп. 140.5.10 ПКУ, згідно з яким фінрезультат до оподаткування збільшується на всю суму сплачених коштів. Ця норма діє лише для тих платників податку на прибуток, які коригують фінрезультат відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ.

Якщо річний дохід ТОВ (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період (в даному випадку це 2019 рік) не перевищує сорока мільйонів гривень, ТОВ має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень ІІІ розділу ПКУ. Відповідно, у цьому разі ТОВ не застосовує пп. 140.5.10 ПКУ та має право не коригувати фінрезультат на суму коштів, перерахованих на потреби кінного клубу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»