• Посилання скопійовано

Чи може ФОП-«єдинник» уникнути сплати податку на нежитлову нерухомість?

Фізособа має у власності каркасний ангар, збудований у 1989 р. Фізособа зареєстрована як ФОП ІІ групи ЄП, види діяльності 45.20, 47.81, 49.41 та 68.20 за КВЕД. Сума податку на нерухомість, що належить сплатити за ангар, є досить великою. Чи є пільги зі сплати податку на нерухомість в даному випадку?

Відповідно до пп. 266.1.1 ПКУ платниками податку на нерухомість є, зокрема, фізичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Згідно з пп. «е», «є» та «ж» пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування, зокрема:

  • об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках;
  • будівлі промисловості, віднесені до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;
  • будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Відповідно до ст. 28 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. Якщо ангар не відноситься до тимчасових споруд, варто розглянути інші два підпункти пп. 266.1.1 ПКУ.

Для того, щоб застосувати звільнення від оподаткування ангару як будівлі промисловості, потрібно дотриматися таких умов:

  • Ангар має належати до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000;
  • Він використовується за призначенням у діяльності ФОП;
  • Основною діяльністю ФОП має бути від діяльності, що входить до секцій B-F КВЕД ДК 009:2010. За умовами запитання, види діяльності за КВЕД 45.20, 47.81, 49.41 та 68.20 до цих секцій не належать. Відповідно, щоб не сплачувати податок, ФОПу потрібно змінити вид діяльності на той вид, який входить до секцій B-F КВЕД ДК 009:2010.
  • Ангар не повинен здаватись в оренду.

Звісно, щоб отримати «сільськогосподарську» пільгу, потрібно стати сільгосптоваровиробником.

І нарешті, можна продати ангар іншій особі, для якої сплата податку на цю нерухомість буде прийнятною, і взяти його в зворотню оренду, якщо ангар потрібен для ведення підприємницької діяльності.

Якщо жоден з вищезазначених способів не є прийнятним для даної фізособи, то уникнути сплати податку на нерухомість не вдасться – його потрібно буде сплачувати. Зокрема, можна розглянути варіанти збільшення доходу від підприємницької діяльності для покриття витрат на сплату податку або передати ангар або його частину в оренду іншій особі, якщо він не використовується у діяльності ФОП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202418
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202424
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436