• Посилання скопійовано

ТОВ на ЄП дарує квартиру фізособі: які наслідки?

ТОВ на ІІІ групі ЄП (5%, без ПДВ) планує подарувати житлову квартиру фізособі. Які податки повинно сплатити ТОВ?

Єдиний податок у ТОВ

Єдиний податок сплачується юридичною особою-неплатником за ставкою 5% від суми доходу, визначеного за правилами ст. 292 ПКУ.

Зокрема, відповідно до пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку - юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Далі відповідно до пп. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Крім цього, до доходів юрособи – платника ЄП включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) – пп. 292.3 ПКУ.

При даруванні квартири, яка для ТОВ є необоротним активом – основним засобом, вищевказані доходи не виникають. Отже, ТОВ не має підстав нараховувати єдиний податок при даруванні квартири.

 

ПДФО та військовий збір у фізособи-отримувача

У фізичної особи виникає дохід у вигляді отриманої у дарунок нерухомості. Відповідно до пп. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою, оподатковуються на загальних підставах, передбачених Розділом IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

А саме, в даному випадку подарована квартира підпадає під визначення пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ - вартість безоплатно отриманих товарів, визначена за правилами звичайної ціни. Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними пп. 164.5 ПКУ.

В даному випадку, звичайна ціна квартири – це ціна за незалежною оцінкою такої квартири згідно з Законом про оцінку майна №2658.

Ставка ПДФО у разі надання додаткового блага – 18%.

Оскільки дохід у вигляді квартири – це дохід у негрошовій формі, тому застосовуєтсья натуральний коєфіцієнт згідно з пп. 164.5 ПКУ.

Також на оціночну вартість квартири слід нарахувати ВЗ за ставкою 1,5%, але без натурального коефіцієнту.

При цьому ПДФО та ВЗ мають сплачуватися за рахунок отримувача доходу – фізособи, саме ТОВ не може сплатити ПДФО та ВЗ за власний рахунок. Більш докладно про це – у нашому матеріалі. Зокрема, фізична особа може сама внести в касу або на рахунок ТОВ кошти у необхідній сумі для сплати ПДФО та ВЗ.

Про те, як відобразити такий дохід фізособи у формі №1ДФ, читайте тут.

Згідно з пп. 168.1.4 ПКУ, якщо додаткове благо надається у негрошовій формі, ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого надання – тобто на дату передання квартири фізичній особі.

Ті ж самі строки сплати діють і щодо військового збору.

Щодо вибору коду бюджетної класифікації при сплаті ПДФО та ВЗ читайте тут.

 

Пенсійний збір

При здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомого майна збір сплачується покупцем у розмірі 1 відсотка вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна.

У випадку передачі майнових прав на нерухомість від одного власника до другого іншим шляхом, ніж купівля-продаж, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується. Отже, у разі дарування квартири пенсійний збір сплачувати не потрібно. Докладніше див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»