• Посилання скопійовано

Поворотна фіндопомога при зміні системи оподаткування: які податкові наслідки?

У 2019 році ФОП - платник ІІІ групи ЄП надав ПФД підприємству на загальній системі оподаткування. У 2020 році ФОП перейшов на загальну систему оподаткування, а підприємство обрало спрощену. ПФД було повернуто протягом 10 місяців з дня отримання. Які податкові наслідки для сторін?

Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ, поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

 

Наслідки для ФОП - надавача ПФД

Обов’язку включати суму ПФД при відмові від спрощеної системи оподаткування не встановлено. Після відмови від спрощеної системи оподаткування і переходу на загальну систему у такого підприємця дохід починає визначатись вже за правилами, передбаченими ст. 177 ПКУ.

Об’єктом оподаткування ПДФО підприємців, що застосовують загальну систему оподаткування, є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з госпдіяльністю такої фізособи - підприємця.

Оскільки виручкою підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (тобто застосовується касовий метод).

При цьому, сума ПФД, що була надана підприємцем і повертається йому, не є його виручкою, а отже, не включається до складу доходу підприємця (як на загальній системі оподаткування, так і на спрощеній).

 

Наслідки для підприємства - отримувача ПФД

За приписами пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Своєю чергою, згідно з пп. 292.11 ПКУ до складу доходу платника ЄП не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

Сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

В бухобліку дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (п. 5 П(С)БО 15).

Отримана фінансова допомога не є доходом, оскільки в момент отримання фіндопомоги одночасно збільшуються активи (кошти на рахунку) та збільшуються зобов’язання (заборгованість перед надавачем ПФД щодо її повернення). У бухобліку ця операція відображається так: Дт 311 Кт 685. Як бачимо, дохідні рахунки тут не задіяні, а тому на фінрезультат ця операція не впливає.

Аналогічно і повернення фіндопомоги не є витратами. Відповідно до п. 6 П(С)БО 16 витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. У даному випадку зменшується кількість грошових коштів на рахунку та одночасно зменшуються зобов’язання щодо повернення ПФД: Дт 685 Кт 311.

Оскільки ПФД була повернута підприємством (на ЄП) протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, то її сума не включається до доходу такого підприємства. Не виникає дохід і під час отримання ПФД підприємством та під час його перебування на загальній системі оподаткування (в тому числі і в бухгалтерському обліку).

Нагадаємо, що відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку №4, основна сума поворотної фінансової допомоги, яка повертається підприємцю відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ підприємства під ознакою доходу «153» (без оподаткування, лише із зазначенням суми «нарахованого» та «виплаченого» доходу).

Таким чином, жодних податкових наслідків для сторін за умови повернення ПФД протягом 12 к. м. з дня її отримання законодавчо не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»