• Посилання скопійовано

Компенсація витрат за перевезення пільгової категорії громадян: чи включається до доходу?

ФОП – платник ІІІ групи ЄП без ПДВ здійснює перевезення пасажирів по місту. Чи включається до доходу ФОПа компенсація витрат за перевезення пільгової категорії громадян?

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ доходом ФОП – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані таким ФОПом пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Крім того, до складу доходу платників єдиного податку не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли:

  • від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • з бюджетів або державних цільових фондів, у т. ч. в межах державних або місцевих програм (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

ДПС в ІПК від 31.10.2017 р. №2454/6/99-99-12-02-03-15/ІПК та ДПС у Запорізькій області в ІПК від 22.12.2017 р. №3113/ІПК/08-01-12-04-11 повідомляють, що рішенням міської ради у розподілі видатків бюджету міста на відповідний рік мають передбачатися видатки за КПКВК 1513035 «Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян». За наявності у перевізника укладеного з Управлінням праці та соціального захисту договору, відповідних підтверджуючих документів щодо обсягів наданих на пільгових умовах послуг громадянам (зокрема, КОРО, відомостей обліку реалізованих разових квитків, звітів про здійснення пасажирських перевезень на маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі, звітів про витрати від пільгових перевезень окремих категорій громадян в режимі маршрутного таксі тощо), то у разі отримання перевізником з місцевого бюджету компенсаційних виплат такі кошти не включаються до складу доходу платника єдиного податку.

Нагадаємо, що відповідно пп. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Тому в ситуації, що розглядається, ФОП – платник ЄП за ставкою 5% для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому пп. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

При цьому, згідно з пп. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»