• Посилання скопійовано

Компенсація витрат ФОПу-комісіонеру: чи включається до доходу?

ФОП-комісіонер (платник ІІІ групи ЄП, неплатник ПДВ) здійснює продаж товару, який належить комітенту і отримує комісійну винагороду. ФОП використовує при доставці послуги третьої особи. Чи включається до доходу ФОПа - комісіонера компенсація комітентом послуг доставки? Чи відображати компенсовану суму доставки в Книзі доходів ФОПа?

Що є доходом?

За загальними правилами пп. 292.1 ПКУ, доходом ФОПа-"єдинника" є виручка в готівковій та/або безготівковій, матеріальній або нематеріальній формі.

Втім пп. 292.4 ПКУ уточнює, що в разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Тобто доходом комісіонера (підприємця-"єдинника") є не вся виручка, яка надходить ФОПу від продажу товару, а лише сума комісійної винагороди, яка належить йому за правом згідно з договором комісії.

Відповідно до роз’яснення у підкатегорія 107.01.03,  "ЗІР" (запитання: "Чи включаються транзитні кошти, які отримуються ФОП на підставі договору транспортного експедирування до доходу, що визначається для надання права СГ зареєструватися платником ЄП?") транзитні кошти, які одержуються фізичною особою – підприємцем від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу.

Під транзитними коштами розуміються кошти, які одержуються ФОП від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором послуг, вважаються транзитними і право власності на такі кошти до фізичної особи – підприємця не переходить.

Оскільки договір транспортного експедирування є посередницьким договором як й агентський договір, то це роз’яснення прийнятне й для такого договору.

Водночас, вважаємо, що отриману ФОП компенсацію навряд чи можна вважати транзитними коштами, адже вони вже виплачуються як компенсація вже понесених витрат.

 

На замітку!
Комісіонер має право на відшкодування витрат, зроблених ним у зв'язку з виконанням своїх обов'язків за договором комісії, зокрема, у випадку, якщо він або субкомісіонер вжив усіх заходів щодо вчинення правочину, але не міг його вчинити за обставин, які від нього не залежали (ст.1024 ЦКУ).

 

Тоді як суми компенсації понесених витрат ФОП податківці хочуть бачити серед оподатковуваного доходу ФОП за аналогією із компенсацією витрат щодо комунальних платежів та компенсації судового збору, держмита (підкатегорія 107.01.03, "ЗІР" (запитання: "Чи включаються до доходу ФОП - платника ЄП другої та третьої групи відшкодована орендарем сума комунальних платежів?, Чи включається до доходу ФОП - платника ЄП сума компенсації витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового збору та державного мита, сплаченого таким платником?").

Більше того, ДПС прямо пише у ІПК від 20.11.2019 р. №1434/08-01-04-04-12/ІПК, що відшкодування комітентом витрат Товариства (платника ЄП ІІІ групи), зроблених ним у зв'язку з виконанням своїх обов'язків за договором комісії, є доходом Товариства (платника ЄП ІІІ групи).

А в ІПК від 06.06.2019 р. №2579/ІПК/04-36-12-04-21 додають: при цьому таке відшкодування може включатися до складу доходу як частина винагороди за надані послуги за договором комісії, так й самостійно в залежності від умов договору комісії.

Аби уникнути оподаткування ЄП, радимо у договорі такі кошти кваліфікувати як транзитні кошти – тобто наперед комітент має перераховувати певну суму коштів з метою витрат на доставку за рахунок комітента, і ці кошти комісіонер буде використовувати як виконання доручень за договором комісії.

Адже відповідно до ст.1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

На відміну від ситуації, коли витрати на доставку згідно з договором здійснюються комісіонером за рахунок комітента, компенсація витрат ФОП (тобто таких витрат на доставку, які вважаються витратами самого ФОП)  є звичайним доходом ФОП й відображається у Книзі як й його комісійна винагорода.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»