• Посилання скопійовано

Чи вплине на статус ФОП – ЄП ІІ групи продаж торгівельного обладнання юрособі?

У ФОП на ІІ групі ЄП є торгівельне обладнання, яке не планується використовуватися у госпдіяльності. Є юрособа – мале підприємство (платник податку на прибуток, неплатник ПДВ), яка бажає придбати це торгівельне обладнання. Чи може ФОП здійснювати такі операції з реалізації?

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ платниками єдиного податку ІІ групи можуть перебувати ФОП, які здійснюють господарську діяльність:

  • з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню;
  • виробництво та/або продаж товарів;
  • діяльність у сфері ресторанного господарства.

Перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, визначено пп. 291.5 ПКУ.

ДФС в ІПК від 29.06.2017 р. №898/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє, що обмеження щодо здійснення діяльності платників єдиного податку другої групи стосується тільки послуг, які надаються неплатникам єдиного податку. Отже, ФОП - платники єдиного податку, які обрали ІІ групу, можуть здійснювати продаж товарів юрособам на загальній системі оподаткування.

Пунктами 292.13 та 292.14 ПКУ встановлено, що дохід для цілей оподаткування єдиним податком визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ.

Згідно з пп. 1 п. 292.1 ПКУ для ФОП платника єдиного податку доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (до суми доходу за звітний період включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). При цьому до доходу не включаються отримані таким ФОП:

  • пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті;
  • страхові виплати і відшкодування;
  • доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Вищий адміністративний суд України в Постанові від 16.11.2015 р. №826/14630/14 встановив, що при здійсненні фізичною особою підприємницької діяльності необхідно чітко розмежувати, в яких відносинах фізична особа виступає як підприємець, а в яких – як фізична особа.

Виходячи з викладеного, зазначимо, що торгівельне обладнання продаватиме не ФОП, а фізособа.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна визначено ст. 173 ПКУ. Згідно з п. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ПКУ, у розмірі 5%.

При цьому дохід від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

ДФС в ІПК від 01.06.2017 р. №441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність:

  • оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону №2658;
  • документа про сплату до бюджету ПДФО;
  • договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням.

Разом з тим продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (пп. 14.1.202 ПКУ).

Згідно з п. 167.1 ПКУ ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ПКУ).

Отже, якщо платник ПДФО – фізособа здійснює продаж товару у вигляді рухомого майна, і не виконуються всі умови, передбачені ст. 173 ПКУ (зокрема, оцінка майна та нотаріальне посвідчення договору) то дохід, отриманий від такого продажу, включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується ПДФО за ставкою 18% (ІПК ДФС від 01.06.2017 р. №441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»