• Посилання скопійовано

Мотиваційні виплати у «єдинника»: оподаткування та відображення в Книзі обліку доходів

ФОП-«єдинник» ІІ групи отримує винагороду від ТОВ - платника ПДВ за обсяги закупівель товару у нього. Таку винагороду сплачує ТОВ для заохочення і збільшення своїх продаж. Як відобразити такий дохід в Книзі доходів і чи потрібно з такої суми сплатити податки, крім єдиного податку та ЄСВ?

Те, що така винагорода є доходом ФОП, сумнівів немає. Адже відповідно до пп.1 пп. 292.1 ПКУ доходом для ФОП-«єдинника»  є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

А відповідно до пп. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Підтверджують це й податківці. Так, у підкатегорії 107.04 ресурсу «ЗІР» («Чи включаються до складу доходу ФОП – платника ЄП суми кошти у вигляді бонусів, які отримані за придбання товарів чи надання послуг?»), вони говорять, що кошти, отримані фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку у вигляді бонусів, за придбання товарів чи надання послуг – а це й є мотиваційні  та стимулюючі виплати, включаються до складу доходу такого платника.

Що стосується Книги, то відповідно до пп. 2 п. 6 Порядку №579 у графах 2 - 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пп. 293.2 та пп. 2 пп. 293.3 ПКУ. А ось відповідно до пп. 8 п. 6 у графах 7 і 8 відображаються вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15% відповідно до пп. 1 - 5 пп. 293.4 ПКУ.

Залишилось визначити, як саме класифікувати дохід у вигляді такої винагороди.

Винагорода за виконання плану щодо закупівлі товару у ТОВ є ніщо іншим як мотиваційні та стимулюючі виплати, або так звані бонуси. Податківці, роз’яснюючи необхідність оподаткування ПДВ таких операцій розцінюють такі кошти як оплату за надані маркетингові послуги. Хоча суди дотримуються іншої позиції, якщо з умовами договору покупець ніяких зобов’язань з просування/стимулювання продажів тих чи інших товарів продавця не брав. Детальніше про усе це ми писали тут.

У зв’язку із тим, що податківці люблять такі виплати розглядати як оплату за маркетингові послуги, то вважаємо, що існує ризик визнання податківцями отримання доходу ФОП від діяльності, не зазначеної у Реєстрі, а отже, застосування 15% ЄП (пп. 2 пп. 293.4 ПКУ) та залишення спрощеної системи оподаткування (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ). А якщо так, то місце таким доходам у графах 7-8 Книги.

Більше того, навіть, якщо такий КВЕД внести, то все одно «єдинник» ІІ групи «злітає» зі спрощеної системи оподаткування, якщо такі бонуси сплачує йому ТОВ-«загальносистемник». Адже згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ ФОП ІІ групи може надавати будь-які послуги виключно платникам ЄП (як ФОП, так ТОВ) та населенню.

Для уникнення цих ризиків варто розглянути варіант переходу ФОП на ІІІ групу платників ЄП.

Втім, якщо відстоювати позицію про те, що такі кошти не є оплатою за маркетингові послуги, а просто безоплатно отримані кошти, то такий дохід варто відобразити у графах 2 – 6 Книги, вважаємо, що найбільш підходящою графою у такому разі буде графа 5. Відповідно такий дохід слід оподатковувати у звичайному порядку, тобто окрім звичайної сплати ЄП та ЄСВ, сплачувати більше нічого не треба.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»