• Посилання скопійовано

«Єдинник» отримав транзитні кошти: що з оподаткуванням?

Фізособа - підприємець, платник ІІІ групи ЄП, отримує транзитні кошти, які в подальшому перераховує іншому суб’єкту. При цьому, вид діяльності підприємця - надання ІТ послуг. Чи потрібно включати суму транзитних коштів до доходу? Які наслідки такої операції, якщо підприємець не має видів діяльності на надання посередницьких послуг?

Вид діяльності

Згідно зі ст. 295 ГКУ комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб’єкта, якого він представляє.

Водночас, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп. 298.2.3 ПКУ).

Таким чином, якщо ФОП – платник ЄП хоче надати посередницькі послуги, він зобов’язаний додати відповідний вид діяльності до реєстру платників ЄП. Для того щоб додати новий вид діяльності до реєстру платників ЄП, платник податку повинен подати відповідну заяву до ДФС за місцем реєстрації.

Для платників ЄП ІІІ групи така заява подається разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни. Водночас, перед тим як вносити зміни до реєстру платників  ЄП, платник податку повинен внести зміни до ЄДРПОУ щодо включення нових видів діяльності.

У разі, якщо підприємець отримав дохід від здійснення діяльності, не зазначеної в Єдиному держреєстрі як підприємницька діяльність, то такий дохід вважається отриманим не як підприємцем, а як фізособою (про це податківці писали тут).

 

Оподаткування єдиним податком транзитних сум

Згідно з пп. 292.4 ПКУ за агентськими договорами оподаткованим доходом «єдинника» є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Отже, «транзитні» суми, отримані в межах таких договорів, єдиним податком не оподатковуються.

При цьому, варто зазначити, що між підприємцем – повіреним і довірителем повинно бути укладено агентський договір, у якому повинно бути зазначено суму транзитних коштів та винагороду повіреного (або її відсутність).

При цьому щодо обліку таких транзитних сум є певні нюанси:

  • у Книзі обліку доходів мають відображатись всі кошти, які отримані платником, навіть в межах агентського договору;
  • при заповненні декларації платника єдиного податку – фізособи – підприємця до доходу включається лише сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Детальніше про оподаткування агентських договорів у «єдинника» ми розглядали у нашому аналітичному матеріалі>>

 

Висновок:

Таким чином, дійсно до доходу «єдинника» потрапить лише сума його винагороди без врахування транзитних коштів, однак при цьому необхідно зважати на такі обов’язкові умови:

  • внесення виду діяльності з посередництва до ЄДПРОУ;
  • внесення виду діяльності до реєстру платників ЄП;
  • укладення посередницького договору, а також складання відповідних звітів повіреного за операцією із зарахування та подальшого перерахування транзитних коштів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»