• Посилання скопійовано

Грант на проект від Українського Культурного Фонду: чи поширюється норми пп. 4 п. 292.11 ПКУ?

Фізособа - підприємець, платник ІІІ групи ЄП у розмірі 5%, отримує грант на проект від Українського Культурного Фонду в сумі 150 тис. грн. Над проектом працює як ФОП, так й інші працівники. Чи поширюється на такі надходження пп. 4 п. 292.11 ПКУ, якщо чистий дохід від виконання цього проекту становить 10 тис. грн?

Насамперед зазначимо, що доходом ФОП – платника ЄП є дохід, отриманий ним протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її госпдіяльності (пп. 1 п. 292.1 ПКУ).

Положеннями п. 292.6 ПКУ встановлено, що датою отримання доходу платника ЄП є:

  • дата надходження йому коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі;
  • дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Виходячи з викладеного зазначимо, що на дохід ФОП – платника ЄП не впливає розмір понесених ним витрат, оскільки дохід платників ЄП формують отримані кошти у готівковій та/або безготівковій формі.

У пп. 4 п. 292.11 ПКУ дійсно зазначено, що до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли:

  • від Пенсійного Фонду;
  • інших фондів загальнообов'язкового держсоцстрахування;
  • з бюджетів або державних цільових фондів, у т. ч. в межах державних або місцевих програм.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону №1555 дія цього Закону поширюється на будь-яку підтримку суб'єктів господарювання надавачами державної допомоги за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів для виробництва товарів або провадження окремих видів господарської діяльності, крім випадків, передбачених ч. 2 цієї статті.

У п. 3 ч. 2 ст. 3 Закону №1555 зазначено, що дія цього Закону не поширюється на підтримку проектів, що реалізуються Українським культурним фондом у порядку, встановленому Законом №1976.

Щодо статусу УКФ, то ним є бюджетна установа, що виконує передбачені цим Законом спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвиткові України (ч. 1 ст. 1 Закону №1976).

Основними завданнями УКФ, зазначеними у ч. 1 ст. 3 Закону №1976, зокрема, є:

  • експертний відбір, фінансування та моніторинг виконання проектів, реалізація яких забезпечується за підтримки УКФ;
  • співпраця з українськими та іноземними фізичними і юридичними особами приватної та державної форми власності;
  • стимулювання розроблення інноваційних проектів.

На виконання покладених на нього завдань УКФ, зокрема надає гранти юридичним особам незалежно від форми власності, гранти та стипендії фізособам, здійснює інші види підтримки проектів, визначені Положенням про УКФ, а також забезпечує прозоре, цільове та ефективне використання коштів УКФ.

Під терміном «проект» у Законі №1976 розуміється діяльність фізичних і юридичних осіб, спрямована на створення певного культурного продукту, культурного блага чи культурної послуги (їх сукупності) з метою досягнення чітко визначених цілей у межах визначеного кошторису (бюджету) та здійснення якої вимагає вчинення в узгоджені строки дій, передбачених укладеною з УКФ м угодою (ч. 3 ст. 3 Закону №1976).

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону №1976 у разі прийняття Дирекцією УКФ рішення про надання фінансування певному проекту за рахунок коштів фонду з отримувачем коштів укладається договір про надання гранту.

Грантом є фінансові ресурси, що надаються на безоплатній і безповоротній основі УКФ суб'єкту, який провадить діяльність у сфері культури, для реалізації проекту, рішення про фінансування якого прийняте в порядку, передбаченому Законом №1976.

Частиною 2 ст. 14 Закону №1976 передбачено, що фінансування проектів може здійснюватися у повному обсязі за рахунок коштів УКФ. У разі реалізації спільних проектів за участю приватних осіб або державних органів чи установ зарубіжних країн УКФ може виділяти кошти та здійснювати фінансування проектів у частці, визначеній його Наглядовою радою.

У ситуації, що розглядається, слід зазначити, що згідно з ч. 1 ст. 13 Закону №1976 джерелами формування коштів УКФ є не лише кошти державного бюджету, а й:

  • добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у т. ч. нерезидентів України;
  • добровільні внески урядів, агентств та установ зарубіжних країн, міжнародних фінансових та інших організацій, у т. ч. у формі цільових грантів;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України.

При цьому розмір фінансування Українського культурного фонду з державного бюджету щорічно визначається в Законі про Держбюджет на відповідний рік окремим рядком, тобто ця сума може бути різною в різних роках.

На офіційному сайті УКФ розміщена інформація про різні проекти, а також Інструкція для заявників «Конкурс на подання заявок до Українського культурного фонду мистецький конкурс. Індивідуальні проекти».

Аналіз ІПК ДФС (від 15.08.2018 р. №3541/6/99-99-12-02-03-15/ІПК та від 31.10.2017 р. №2454/6/99-99-12-02-03-15/ІПК) свідчить про те, що кошти отримані суб’єктом підприємництва від міської ради в межах міської програми, затвердженої відповідним рішенням, у розподілі якого передбачено видатки бюджету міста на 2018 рік за відповідним КПКВК, що відображені у бухгалтерському обліку як кошти цільового призначення з підтвердження відповідними первинними документами, не включаються до доходу платника ЄП ІІІ групи на підставі ч. 4 п. 292.11 ПКУ.

ДФС у Запорізькій області в ІПК від 03.03.2018 р. №866/ІПК/08-01-12-04-11 також зазначає, що щодо переліку доходів, які підлягають включенню або не включаються до складу доходу платника ЄП ІІІ групи, слід керуватися ст. 292 ПКУ. При цьому конкретний вид отриманих доходів з метою оподаткування єдиним податком потребує аналізу документів та матеріалів, які дають змогу ідентифікувати отримані доходи більш детально.

Виходячи з норм чинного законодавства, а саме: п. 3 ч. 2 ст. 3 Закону №1555, ч. 1 ст. 13 Закону №1976, розд. Х Інструкції для заявників та незважаючи на те, що грати є коштами цільового призначення, підстави для поширення норм пп. 4 п. 292.11 ПКУ на отримання грантів від УКФ відсутні, оскільки джерелами надання такого гранту не є бюджет або державні цільові фонди.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202422
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202414
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436