• Посилання скопійовано

Якщо ФОП не використовує землі сільгосппризначення, то МПЗ не сплачується

ФОП на загальній системі не мав доходу за 2022 рік і подав нульову декларацію. Як громадянин має землі сільгосппризначення, які не використовує в діяльності ФОП. Але ДПС вимагає подати уточнюючу декларацію разом з додатком МПЗ. Що відповісти ДПС?

Відповідно до пп. 177.14 ПКУ, зареєстровані підприємцями фізичні особи - власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної сільськогосподарської продукції, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати у складі річної податкової декларації додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

Тобто, ФОП на загальній системі оподаткування повинен подавати у складі річної декларації додаток з розрахунком загального МПЗ, якщо фізособа, зареєстрована ФОП, має у власності земельну ділянку, віднесену до сільгоспугідь і здійснює виробництво власної сільгосппродукції.

Якщо ж ФОП не здійснює виробництво власної сільгосппродукції, то підстав для подання декларації з додатком МПЗ немає.

В такому разі МПЗ має сплачувати фізособа. Але розрахунок МПЗ для фізособи має зробити ДПС (див. пп. 170.14.1 ПКУ), надіславши (вручивши) фізособі до 1 липня року, наступного за звітним, ППР.

Подібним чином консультують і податківці - див. їхнє роз’яснення від 17.02.2023 р. на сайті ДПС:

«26. Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи орендує дві земельні ділянки і використовує у своїй діяльності, про що подане ф. №20-ОПП, але у власності як фізична особа має ще інші землі с/г призначення, які не використовує у своїй діяльності. Чи потрібно нараховувати самостійно МПЗ на ті, які не подані в 20-ОПП, чи це нарахування здійснить контролюючий орган?

Для фізичної особи - платника єдиного податку другої групи різниця між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок обчислюється шляхом віднімання від загального мінімального податкового зобов'язання загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Таким чином, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої групи нараховують МПЗ за земельні ділянки, які використовують у своїй господарській діяльності. При цьому за земельні ділянки, які не використовуються у господарської діяльності МПЗ нараховує контролюючий орган».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»