• Посилання скопійовано

Формування витрат у ФОПа – «загальника»

ФОП-«загальник» має такі види діяльності (є у витязі з ЄДР): продаж та надання в оренду легкових та вантажних автомобілів. Чи може ФОП віднести до витрат амортизацію легкових та вантажних авто, які передані в оренду? При здійсненні операції продажу легкових та вантажних авто, чи має право ФОП віднести до витрат суму їх залишкової вартості?

Податківці інформують, що Законом №466  передбачені  зміни в переліку витрат для фізичних осіб — підприємців на загальній системі оподаткування. 

Так, згідно з пп. 177.4.3  ПКУ до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів включаються суми податків, зборів, пов'язаних з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи — підприємця (крім ПДВ для фізичної особи — підприємця, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, ПДФО з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об'єктів житлової нерухомості); ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою — підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов'язаних з господарською діяльністю фізичної особи — підприємця.

При цьому активи підприємця, які можуть бути визнані ним основними засобами є матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 20000 грн, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 20000 грн і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік) (пп. 14.1.138  ПКУ).

Відповідно до пп. 177.4.6 ПКУ, підприємці на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають:

  • витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;
  • витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

  • проведення поточного ремонту;
  • ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Не підлягають амортизації такі основні засоби:

  • земельні ділянки;
  • об'єкти житлової нерухомості;
  • легкові автомобілі.

Таким чином, ФОП-«загальник» має право віднести до витрат амортизаційні відрахування тільки по вантажних автомобілях (до внесених змін амортизації не підлягали як легкові, так і вантажні автомобілі ФОП).

 

Щодо врахування витрат при продажу автомобіля

Відповідно до пп. 177.4.5 ПКУ, не включаються до складу витрат підприємця:

  • витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою - підприємцем;
  • витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;
  • витрати на придбання та утримання основних засобів, визначених абз. 8 - 10 пп. 177.4.6 ПКУ (а саме земельних ділянок, об'єктів житлової нерухомості та легкових автомобілів) ;
  • документально не підтверджені витрати.

Отже, у разі продажу легкового автомобіля  суму залишкової вартості (яка по факту дорівнюватиме первісній вартості, оскільки легкові авто не підлягають амортизації) ФОП не може включити  до складу витрат. 

Водночас, якщо має місце реалізація вантажного автомобіля, обмеження пп. 177.4.5 ПКУ не діє. Тому підприємець має право включити до складу витрат звітного періоду  витрати  на ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості реалізованого вантажного автомобіля).

Таким чином, ФОП-«загальник» не має права включити до складу витрат  витрати, пов’язані з легковими авто (придбання, поточний ремонт, амортизація). Водночас,  ФОП має право включити витрати щодо вантажних авто (амортизація, поточний ремонт, а також суму залишкової вартості у разі продажу авто).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»