• Посилання скопійовано

Повернення поворотної фіндопомоги після переходу підприємства з «спрощенки» на загальну систему

У січні 2018 року підприємство - платник ЄП отримало ПФД від засновника. З січня 2019 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування та планує у листопаді 2019 р. повернути частину такої ПФД. Як оподатковується така ПФД? Як її повернути засновнику? Якими записами відображається повернення?

Сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

У ситуації, яка описана у запитанні, платник ЄП переходить на загальну систему до спливу 12 календарних місяців з дня отримання фіндопомоги (з січня 2019 року). Відповідно за період перебування на єдиному податку така фіндопомога до доходу не включається, оскільки не настає строк включення її до складу доходу «єдиноподатника».

У 2019 році така ПФД «оподатковується» вже за правилами для платників податку на прибуток. Зокрема, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(сС)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Як роз’яснюють податківці, отримання поворотної фінансової допомоги не відображається у складі доходів і витрат, а отже, не впливає на фінансовий результат, визначений за правилами бухгалтерського обліку, і, як наслідок, не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств.

ПФД включається до доходу підприємства звітного періоду лише у разі її прощення (списання).

Таким чином, повертаючи таку заборгованість у підприємства не виникає жодних наслідків в оподаткуванні.

Підприємство може повернути ПФД або готівкою (через касу підприємства), або перерахувавши відповідну суму на особистий рахунок її надавача (умови повернення визначаються у договорі про надання ПФД).

Зважайте, що при поверненні ПФД через касу підприємства діють готівкові обмеження у розмірі 50 тис. грн у розрахунку на одну особу протягом одного дня (кількість осіб при цьому не обмежена).

В обліку поворотна фінансова допомога обліковується зазвичай на субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Отже, її повернення в обліку відображається записом: Дт 685 Кт 311 (з рахунку) або Кт 301 (через касу підприємства).

Зважаючи на те, що ПФД повертається фізичній особі, підприємство зобов’язане відобразити таке повернення у розрахунку за формою №1ДФ (без оподаткування). Така сума відображається з ознакою доходу «153» у графі 3а. У графі 4а «Сума нарахованого податку» та у графі 4 – «Сума перерахованого податку» - проставляються нулі.

Крім того, звертаємо увагу, що у разі, якщо встановлений договором ПФД строк повернення ПФД складає більше календарного року, то така заборгованість є довгостроковою і підлягає дисконтуванню починаючи з 31.12.2019 р. (після проведення її ревізії). Детально про порядок дисконтування заборгованості ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»