• Посилання скопійовано

Підприємство здійснює діяльність на окупованих територіях: чи платити ЄП?

Підприємство на ЄП групи 4 здійснює діяльність на землях, орендованих у фізосіб, що знаходяться на окупованих РФ територіях (Херсонська обл.). Чи платити ЄП за ці землі? У липні 2021 р. зареєстровані нові договори оренди землі, а уточнююча декларація не подавалася. Чи будуть штрафи?

Чи платити ЄП групи 4 щодо землі на окупованих територіях?

На жаль, ПКУ не передбачено норми щодо несплати ЄП групи 4 за земельні ділянки, які знаходяться на окупованих територіях. 

Відповідна норма є тільки щодо плати за землю на таких територіях – пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Тому на момент підготовки цієї консультації немає звільнення щодо сплати ЄП групи 4 щодо земельних ділянок на тимчасово окупованих територіях.

 

Щодо неподання уточнюючої декларації у 2021 році за зареєстровані нові договори оренди

Згідно з нормами пп. 295.9.5 ПКУ, якщо протягом звітного періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування, потрібно  уточнити суму податкових зобов’язань із ЄП групи 4 на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року.

Уточнюючу декларацію (з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх НГО) подають  протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом (кварталом), до органів ДПС за своїм місцезнаходженням і місцем розташування земельної ділянки. 

Причому уточнюючу декларацію подають, якщо подавали загальну та звітну декларації. В такому разі уточнююча декларація уточнюватиме дані, наведені у загальній та/або звітній декларації. Якщо ж набули права користування на земельну ділянку за новим місцезнаходженням, за яким раніше не подавали звітну декларацію, за таким місцезнаходженням подається не уточнююча, а звітна декларація. А за місцезнаходженням підприємства в такому разі подається загальна уточнююча декларація.  Якщо уточнюються показники за земельними ділянками, розташованими за місцезнаходженням підприємства, подаються дві уточнюючі декларації — як загальна, так і звітна. 

Отже, якщо зареєстровано нові договори оренди у липні 2021 року, уточнюючу декларацію слід було подати до 20 жовтня. А уточнений (збільшений) ЄП групи 4 за 9-ть місяців 2021 року потрібно було сплатити до 30 жовтня 2021 року. Збільшений ЄП групи 4 потрібно було сплатити і за наслідками 2021 року.

Якщо підприємство цього не зробило, воно фактично недоплатило ЄП групи 4 – за 9-ть місяців і за 2021 рік.

Щоб виправити цю помилку, підприємство може зараз подати уточнюючу декларацію за 9-ть місяців 2021 року. Перед поданням декларації потрібно доплатити недоплачений податок, як це передбачено пп. 50.1 ПКУ.

При цьому штрафні санкції не будуть застосовуватися згідно з п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, оскільки порушення сталося в період дії карантину.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»