• Посилання скопійовано

Оплата рекламних послуг в соцмережах: які наслідки для ТОВ на ЄП?

ТОВ планує надавати послуги із розміщення реклами в мережі Інтернет (зокрема, в соцмережах) та генерувати власний контент. ТОВ є платником ЄП. Чи потрібно ТОВ реєструватись платником ПДВ? Якщо працювати на єдиному податку, то як сплачувати ПДВ з вартості отриманих рекламних послуг від нерезидентів?

По-перше, у загальному випадку обраний вид діяльності не вимагає обов’язкової реєстрації платником ПДВ, тому підприємство може зареєструватися добровільно. Про реєстрацію платником ПДВ ми писали у матеріалах:

Зокрема, вимоги для обов’язкової реєстрації платником ПДВ наведені у ст. 181 ПКУ. Головна умова – це досягнення обсягу операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ нарахована (сплачена) на адресу СГ протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн без ПДВ. Тобто встановлено певний «майновий ценз» для вступу у лави платників ПДВ – 1 млн грн за 12 місяців. Якщо ТОВ на загальній системі оподаткування не планує перевищувати цей обсяг, воно може не реєструватись платником ПДВ.

По-друге, юрособи - платники єдиного податку за ставкою 5% (тобто ЄП без ПДВ) можуть працювати за цією ставкою без ПДВ в межах обсягу річного доходу, дозволеного платникам ЄП 3-ї групи. А саме 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році це 7002000 грн).Тож поки ТОВ працює в цих межах, воно перебуває на ЄП та не зобов’язане реєструватись платником ПДВ. Проте і єдинники можуть стати платником ПДВ на добровільних засадах, і для цього їм потрібно змінити ставку ЄП з 5% на 3%. Про зміну ставки ЄП ми писали тут:

https://news.dtkt.ua/simple/corporate-single-tax/66111

По-третє, щодо ПДВ з оплати послуг, що надаються нерезидентами, розглянемо ситуацію, коли оплату рекламних та інших послуг здійснює саме ТОВ безпосередньо нерезидентам.

Отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території, є податковим агентом такого нерезидента, незалежно від того, чи є отримувач платником ПДВ, чи ні. Отримувач таких послуг, який не є зареєстрованим платником ПДВ, зобов’язаний визначити суми податкових зобов’язань з ПДВ, які підлягають декларуванню у Розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Докладніше – тут.

Про те, як визначити суму податкових зобов’язань з ПДВ при попередній оплаті послуг, які має надати нерезидент на митній території України, якщо оплата здійснюється у валюті, ми писали тут.

Також читайте нашу новину тут.

Звертаємо увагу, що якщо ТОВ не буде реєструватись платником ПДВ, воно не зможе включити сплачену суму ПДВ до складу податкового кредиту і сплачуватиме ПДВ у повній сумі – 20% від вартості послуг. А якщо ТОВ зареєструється платником ПДВ, то воно, з одного боку, буде складати податкову накладну на такі послуги, а з іншого боку – матиме право включити цю ж суму ПДВ до складу податкового кредиту за умови реєстраії такої ПН в ЄРПН, і в кінцевому підсумку буде мати нульову суму ПДВ до сплати.

По-четверте, з вартості рекламних послуг слід сплачувати податок на доходи нерезидентів за ставкою 20%. Відповідно до пп. 141.4.6 ПКУ резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок. Сума доходу, з якої належить виплатити дохід, визначається за курсом НБУ, що діє на дату виплати такого доходу. Ми писали про це тут

Також пропонуємо аналітичний матеріал на аналогічну тему, в частині оплати рекламних послуг від нерезидентів. Все, що тут сказано про ФОП, так само стосується і ТОВ на ЄП без ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»