• Посилання скопійовано

У які терміни реєструються акцизні накладні при використанні палива у безперервному виробництві?

Підприємство ввозить метанол (паливо) для власного споживання (вироблення не підакцизної продукції). У які терміни воно повинно реєструвати АН з 01.08.2019 р., якщо паливо використовується у безперервному виробництві та згідно з пп. 231.6 ПКУ реєстрації АН на власне виробництво здійснюється в день складання, але не пізніше здійснення операцій з реалізації пального? На яку годину формувати дані?

Норми пп. 231.1 ПКУ зобов'язують платника акцизного податку скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи при ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок, або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ, або реалізації пального.

Платник податку також зобов'язаний скласти АН на обсяги пального:

  • використаного для власного споживання;
  • реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, встановлених ст. 229 ПКУ;
  • втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат.

Відповідно до пп. «а» пп. 231.3 ПКУ АН складається в одному примірнику при кожній повній або частковій операції з акцизного складу в день реалізації пального для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого/зіпсованого/знищеного пального або спирту етилового.

Особа, яка ввозить пальне на митну територію України, зобов'язана скласти АН в одному примірнику на підставі даних відповідної митної декларації. Особа, яка склала АН в одному примірнику, зобов'язана зареєструвати іі в ЄРАН.

Нормами абз. 3 пп. 231.6 ПКУ передбачено, що при реалізації пального з акцизного складу перший примірник АН реєструється в ЄРАН у день складання такої АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу.

ЄРАН працює постійно (24 години щоденно), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування (пп. 231.8 ПКУ та п. 3 Порядку № 114.

При цьому слід враховувати, що відповідно до п. 23 підрозділу 5 розділі ХХ ПКУ АН та розрахунки коригування до них, складені:

  • до 30.06.2019 р. (включно) реєструються в ЄРАН до 15.07.2019 р. (включно);
  • з 01 до 31.07.2019 р. (включно) реєструються в ЄРАН у період з 23.07 до 15.07.2019 р. (включно);
  • з 01.08.2019 р. реєструються в ЄРАН у терміни, передбачені пп. 231.6 ПКУ.

Датою та часом надання АН/розрахунку коригування до ДФС є дата та час, зазначені у квитанції про їх прийняття (підтвердження реєстрації) або неприйняття. Якщо протягом операційного дня платнику акцизного податку не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття АН/розрахунку коригування, вони вважаються зареєстрованими у ЄРАН (пп. 231.6 ПКУ та п. 11 Порядку №114).

Отже, при використанні палива у безперервному виробництві АН на обсяги пального, використаного для власного споживання, складаються в одному примірнику та підлягають реєстрації в ЄРАН відповідно до п. 23 підрозділу 5 розділі ХХ ПКУ, а з 01.08.2019 р. у терміни, передбачені п. 231.6 ПКУ, тобто, щоденно до настання 24:00, наприклад, о 23:45.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»