• Посилання скопійовано

Реалізація палива — ставка акцизу

Як здійснюється розрахунок акцизного податку на паливо? Це фіксована ставка?

Згідно з пп. 212.1.15 ПКУ особа, яка реалізує пальне, є платником акцизного податку. Визначення терміну "пальне" наводиться у пп.14.1.141-1 ПКУ

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, відповідно до пп. 212.3.4 ПКУ, підлягають обов'язковій реєстрації як платники акцизного податку за місцезнаходженням юросіб, місцем проживання фізосіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального.

Реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ - це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання та передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

При здійсненні всіх операцій з реалізації пального  складається акцизна накладна, яка підлягає реєстрації в ЄРАН.

Підпункт 213.1.12  ПКУ визначає об’єкт оподаткування акцизним податком. Враховуючи цю норму, облік отриманого та витраченого (реалізованого) пального ведеться з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком, а саме обсягів перевищення витраченого (реалізованого) пального над отриманим. Це означає, що на всі обсяги витраченого (реалізованого) пального складається в електронній формі АН за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД  та реєструється в ЄРАН. І якщо обсяги реалізованого (витраченого) пального не перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то в особи не виникає об’єкт оподаткування.

Одиницею виміру пального для обчислення акцизного податку є об’єм у літрах, доведених до температури 15 градусів. Специфічні ставки податку на пальне встановлені пп. 215.3.4 ПКУ у євро за 1000 літрів, доведених до температури 15 градусів.

Нагадаємо, що відповідно до п. 28.1 ПКУ абсолютною (специфічною) є ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється як фіксована величина щодо кожної одиниці виміру бази оподаткування.

Згідно з пп. 217.3 ПКУ податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

Найбільший Instagram-канал для бухгалтерів в Україні

ДФС в рубриці "ЗІР" (підкатегорія 116.04) також  повідомляють, що для визначення суми ПЗ в декларації з акцизного податку використовується курс НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому на митній території України здійснюється реалізація пального, і залишається незмінним протягом кварталу незалежно від походження пального (виробленого на митній території України або імпортованого). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»