• Посилання скопійовано

Вартість програмного забезпечення у витратах ФОПа?

ФОП на загальній системі придбав програмний продукт у ФОПа на ЄП групи ІІ чи ІІІ. Надалі в межах підприємницької діяльності надає цей програмний продукт у використання іншим особам, отримуючи як дохід роялті. Чи можна підприємницькі доходи зменшити на витрати з придбання програми?

Для здійснення такої діяльності ФОП повинен мати зареєстрований код КВЕД – 77.40 «Лізинг інтелектуальної власності та подібних продуктів, крім творів, захищених авторськими правами».

Відповідно до Методоснов №396 (Методологічні основи та пояснення (КВЕД-2010), клас 77.40 включає діяльність із надання прав на використання продуктів інтелектуальної власності й подібних продуктів, за якими сплачують роялті або ліцензійне мито його власнику (тобто власнику майна). Лізинг таких продуктів може приймати різні форми, такі як дозвіл на відтворення, використання в наступних процесах і продуктах, управління бізнесом під торговельною маркою на умовах франчайзингу тощо. Власники продуктів інтелектуальної власності можуть виступати їх розробниками або ні.

Цей клас включає:

- лізинг інтелектуальної власності (крім творів, захищених авторськими правами, таких як книги або програмне забезпечення)

- одержування роялті або ліцензійного мита за використання:

  • патентованої продукції;
  • торговельних і сервісних марок;
  • назв брендів;
  • розвідування й оцінювання корисних копалин;
  • фрачайзингових угод.

 

Чи можна ФОП на загальній системі суму отриманого у вигляді роялті доходу зменшити на вартість придбаного програмного продукту?

Відповідно до пп. 177.4.5 ПКУ, не включаються до складу витрат підприємця витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації.

Натомість згідно з пп. 177.4.6 ПКУ, до складу витрат можна включити амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. Амортизації підлягають витрати на придбання нематеріальних активів.

Розрахунок амортизації нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації, за яким річна сума амортизації визначається діленням первісної вартості об’єкта нематеріальних активів, яка амортизується, на строк корисного використання об’єкта нематеріальних активів (пп. 177.4.7 ПКУ).

Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом (пп. 177.4.8 ПКУ).

Згідно з пп. 177.4.9 ПКУ амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта нематеріальних активів, самостійно установленого фізичною особою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об’єкта нематеріальних активів, який встановлюється згідно з правовстановлюючим документом, але не менш, як два роки.

Таким чином, ФОП має право включити до складу підприємницьких витрат, які зменшують отриманий дохід, суму амортизації програмного продукту, який є нематеріальним активом, за умови ведення окремого обліку такого активу. Про особливості амортизації можна почитати тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202420
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202412
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202435