• Посилання скопійовано

Відшкодована орендарем сума комунальних платежів: що з ЄП у юрособи-«єдинника»?

Підприємство-«єдинник» ІІІ групи із відкритим КВЕДом 68.20 надає в оренду ФОП приміщення згідно з договором оренди. Окремим договором на відшкодування комунальних витрат, ФОП компенсує витрати юрособі за сплаченими комунальними платежами. Чи порушує юрособа умови перебування на ЄП?

Податківці у відповіді на питання: «Чи включається до доходу ЮО - платника ЄП третьої групи відшкодована орендарем сума комунальних платежів?» підкатегорії 108.01.02, «ЗІР» зазначають, що сума комунальних платежів, яка згідно з договором оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати, включається до доходу юрособи - платника єдиного податку ІІІ групи (орендодавця). Аналогічне вони зазначають у листі від 29.01.2016 р. №226/10/10-36-15-04-25.

Більш розширене роз’яснення надано у консультації для фізосіб-«єдинників»  (підкатегорія 107.04, «ЗІР»).

Так, якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику єдиного податку повністю включається до доходу платника єдиного податку від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду). Тобто, якщо договором оренди передбачено умову про відшкодування комунальних платежів, то такі платежі вписуються у КВЕД 68.20.

Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем фізособі - підприємцю - платнику єдиного податку, то сума цих платежів включається до доходу платника єдиного податку та оподатковується за обраною ним ставкою, за винятком платників єдиного податку ІІ групи. Сума, відшкодована орендарем комунальних платежів, що згідно з договором не включаються до орендної плати, у платника єдиного податку ІІ групи буде вважатися доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначено у Реєстрі платників єдиного податку, і до такого доходу застосовується ставка єдиного податку згідно з пп. 2 п. 293.4 ПКУ у розмірі 15%.

Від себе додамо, що такий ФОП, окрім сплати ЄП у розмірі 15%, має ще покинути спрощену систему оподаткування (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ). Тобто, якщо договором оренди не передбачено умову про відшкодування комунальних платежів, а платежі надходять, то вони не вписуються у КВЕД 68.20, якоюсь іншою діяльністю (якою саме податківці мовчать).

Як бачимо, якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, то негативні наслідки можливі лише для «єдинників» ІІ групи. Інших «єдинників» (ІІІ група – ФО та ЮО) просто включають таке відшкодування до оподатковуваного доходу за своєю звичайною ставкою ЄП (3% або 5%) («єдинники» І групи взагалі не можуть надавати послуги з оренди. Тому мова лише про «єдинників» ІІ та ІІІ групи (ФО та ЮО). «Єдинники» І групи взагалі не можуть надавати послуги з оренди. Чому так?

Справа в тому, що відповідно до пп. 2 пп. 293.4 ПКУ ставка ЄП єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку І - ІІІ групи (фізособи - підприємці) у розмірі 15% до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до І або ІІ групи.

Тоді як такої підвищеної ставка ЄП немає для ЮО у разі отримання доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку. Адже згідно з пп. 293.5 ПКУ ставки ЄП для платників ІІІ групи (юрособи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених пп. 293.3 ПКУ:

  • до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 пп. 291.4 ПКУ;
  • до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у цій главі;
  • до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Тепер щодо умов, при яких «єдинник» має покинути спрощену систему оподатковування – всі вони прописані у пп. 298.2.3 ПКУ.

Так, відповідно до пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Оскілки у абз. 1 пп. 298.2.3 ПКУ не виділяється окреме ФО чи ЮО, то вся норма відноситься до всіх ЮО. Втім не варто робити поспішні однозначні висновки.

Відповідно до пп. 299.7 ПКУ до реєстру платників єдиного податку вносяться, зокрема, такі відомості про платника єдиного податку:

  • пп. 4 -  обрані фізособою - підприємцем І та ІІ груп види господарської діяльності;
  • пп. 8 -  види господарської діяльності.

А відповідно до пп. 299.8 ПКУ у разі зміни відомостей, передбачених пп. 1 - 5 пп. 299.7 ПКУ, вносяться зміни до реєстру платників єдиного податку в день подання платником відповідної заяви.

Тож нормами ПКУ чітко передбачено подання змін щодо видів діяльності саме ФО. Втім податківці й самі говорять, що дійсно термінів подання такої заяви ЮО немає, втім для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності ЮО також має подавати її. При цьому термін подання зазначеної заяви приймається ЮО - платником ЄП самостійно. А якщо цього не зробить – то при перевірці його реєстрацію ЄП можуть анулювати (підкатегорія 108.04 ресурсу «ЗІР», запитання: «Протягом якого терміну ЮО - платник ЄП третьої групи у разі зміни видів господарської діяльності повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників ЄП та чи передбачена відповідальність за неподання такої заяви?»).

Проте який КВЕД слід відкривати у разі отримання відшкодування комунальних послуг – не відомо. Адже не знаходимо підходящого КВЕД у КВЕД:2010, а також не надають жодних роз’яснень із цього приводу ні податківці, ні Держстат. А самі податківці у ІПК від 20.02.2018 р. №683/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначають, що умовою, при якому СГ не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обрані цим суб'єктом види діяльності, зазначені в КВЕД ДК 009: 2010, і які не вказані в реєстрі платників єдиного податку. А види отримання доходу, які не підпадають під класифікацію КВЕД, не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування.

Вважаємо, що такі платежі все одно (незалежно від того, чи таке відшкодування передбачено договором оренди, чи окремим договором) відносяться до КВЕДу 68.20. Підтверджують опосередковано цю позицію й податківці для цілей ПДВ.

Отримання компенсації за електроенергію слід розглядати як операцію надання послуги. На це звертали увагу й податківців (див., наприклад, лист ДФС в Сумській області від 16.09.2015 р. № 10/18-28-15-01-39).

А податківці в листі від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17 зазначають, що відшкодування комунальних послуг пов’язане з орендою і експлуатацією нерухомості, тобто є складовою орендної послуги. Тобто логічно відшкодування комунальних послуг зазначати під аналогічним кодом, що й послуги оренди нерухомості, тобто «68.20».

 

Підсумуємо усе вищесказане

По-перше, податківці у своїх роз’ясненнях для ЮО-платників ЄП не вказують умови, при яких така ЮО має покинути спрощену систему оподаткування, якщо отримає відшкодування комунальних платежів. Вони зазначають, що сума комунальних платежів, яка згідно з договором оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати, включається до доходу юрособи - платника єдиного податку ІІІ групи (орендодавця). Тому можна «заднім числом» внести зміни до договору оренди, вказавши у ньому, що окремо від орендної плати відшкодовуватиметься сума комунальних платежів. При чому слід за усіма документами (рахунками, актами) відстежити, аби не було згадки про окремий договір.

По-друге, вважаємо, що навіть, якщо про відшкодування комунальних платежів не сказано у договорі оренди, а передбачено окремим договором, то все одно нормативних підстав для переходу на загальну систему у такому разі немає. Адже по-перше, норми ПКУ не передбачають, аби ЮО подавали заяву про нові КВЕДи, втім лякають податківці такою бездіяльністю анулюванням реєстрації ЄП, що також є під сумнівом, адже не можна карати за не вчинення дій, які не передбачені самим ПКУ, по-друге, вважаємо, що у КВЕД:2010 відсутній підходящий КВЕД для отримання відшкодування комунальних платежів. А отже, як стверджують й самі податківці, види отримання доходу, які не підпадають під класифікацію КВЕД, не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»