• Посилання скопійовано

Чи може підприємець надавати приміщення в оренду як фізособа?

Фізособа, яка є підприємцем ІІ групи ЄП, надає приміщення юрособі, у якій вона є директором, як фізособа (з утримання 18% ПДФО та 1,5 ВЗ). Чи порушуються умови перебування на спрощеній системі?

У першу чергу звертаємо увагу, що ФОП і фізособа є однією людиною. Власне майно в такій ситуації може надаватися в оренду як від імені фізособи, так і в рамках госпдіяльності підприємця. Але необхідно зважати на види діяльності, які зазначено у такого підприємця. Зокрема, зважаючи на роз’яснення податківців щодо аналогічного питання надання в оренду нерухомого майна, можна зробити такий висновок:

  • якщо підприємець має КВЕД, зокрема, «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», то надання приміщення здійснюється саме від імені підприємця, а не фізособи (а послуги ФОП ІІ групи може надавати лише іншим платникам єдиного податку або населенню);
  • у разі, якщо діяльність підприємця не пов’язана з наданням в оренду нерухомості, то така особа може надавати приміщення в оренду як фізособа, з відповідним оподаткуванням. У такому випадку наслідків для ФОП - платника єдиного податку немає.

Тож законодавчо не заборонено надавати майно в оренду від імені фізособи – не підприємця, але за умови, що в видах діяльності такого підприємця не зазначено надання в оренду нерухомості. 

Щодо оподаткування та відображення в обліку оренди майна у директора ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»