• Посилання скопійовано

Яку фінзвітність подавати середньому підприємству разом з аудиторським висновком?

Які форми фінзвітності необхідно подати середньому підприємству разом з аудиторським висновком? Яким чином подати примітки до фінансової звітності (описова частина)?

Згідно з п. 46.2 ПКУ передбачено, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону №996 зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу:

  • разом з податковою декларацією за відповідний річний період Звіт про фінансовий стан (баланс) та Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором;
  • річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним.

Тобто середні підприємства мають подавати фінзвітність двічі – один раз разом з Декларацією про прибуток та другий – після отримання аудиторського висновку.

При цьому, стандарти форми та порядок складання фінансової звітності для великих та середніх підприємств передбачені НП(С)БО 1, а отже такі підприємства мають подавати фінансову звітність у повному складі (в тому числі і з аудиторським висновком), зокрема:

  • ф. № 1 — Баланс (Звіт про фінансовий стан);
  • ф. № 2 — Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід);
  • ф. № 3 — Звіт про рух грошових коштів;
  • ф. № 4 — Звіт про власний капітал;
  • ф. № 5 — Примітки до фінансової звітності.
  • ф. № 6 — Додаток до Приміток до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами»

Разом з цим, податківці ІПК від 21.04.2021 р. №1660/ІПК/99-00-21-02-01-06 (яку ми коментували тут) зазначають, що платник податку через приватну частину Електронного кабінету має можливість надіслати до контролюючого органу у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

  • річну фінансову звітність за допомогою режиму «Введення звітності»;
  • аудиторський висновок разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ) за допомогою режиму «Листування з ДПС».

Отже, режим «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє платнику направити до органу ДПС разом зі супровідним листом аудиторський звіт у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Підприємство самостійно обирає спосіб оформлення неформатованої (описової) частини приміток до річної фінансової звітності (письмові пояснення, таблиці, графіки тощо). В свою чергу така описова частина подається як окремий додаток у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ).

Про порядок заповнення приміток до фінансової звітності ми детально писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»