• Посилання скопійовано

Відображення нарахованих та виплачених дивідендів, які виплачуються частинами, в додатку 4ДФ

12.03.2021р. прийнято рішення учасником товариства про виплату дивідендів в сумі 100000 грн (з податками). Виплату необхідно здійснити не пізніше 11.04.2021 р. В березні було виплачено 50000 грн (з податками). В квітні було здійснено виплату другої частини. Як відобразити такі виплати в додатку 4ДФ об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ за березень та квітень?

Рішення про нарахування і виплату дивідендів закріплюється протоколом загальних зборів учасників. На підставі протоколу керівник ТОВ видає наказ про виплату дивідендів. Далі на підставі наказу бухгалтерія підприємства нараховує засновникам дивіденди (у повній сумі, навіть, якщо виплата здійснюватиметься частинами) і здійснює їх виплату. Однак такий наказ не обов’язковий. Адже прийнятого учасниками ТОВ рішення достатньо для виникнення обов’язку щодо сплати дивідендів.

Нарахування дивідендів повинне відбуватися у тому періоді, у якому складений протокол загальних зборів учасників з рішенням про виплату дивідендів.

Зверніть увагу! Якщо дивіденди нараховуються фізособам, то маємо справу з необхідністю дотриматися граничних строків сплати ПДФО і ВЗ. Це 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, у якому нарахований, але не виплачений дивідендний дохід (пп. 168.1.5 ПКУ). Тобто якщо дивіденди нараховані в одному періоді, а виплачуються в наступному, — ПДФО і ВЗ доведеться сплатити у вищеназваний 30-денний строк. Навіть, якщо протоколом зборів учасника і наказом керівника буде передбачена виплата дивідендів частинами, ПДФО і ВЗ потрібно буде сплатити з усієї суми відразу.

Відповідно до п. 4 Розділу IV Порядку №4, в Додатку 4ДФ у графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається (за звітний період місяць) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу, наведеній у розділі 1 "Довідник ознак доходів фізичних осіб" (додаток 2 до Порядку).

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи, чи ні.

  • Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності та військового збору (у періоді його справляння);
  • у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, має бути відображена в 4ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, у 4ДФ за січень відображається заробітна плата, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні). Звертаємо увагу, що це стосується тільки заробітної плати! Інших доходів, в тому числі дивідендів, це не стосується.

  • У графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством за звітний період;
  • у графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого ПДФО до бюджету у звітному періоді;
  • у графі 5а "Сума нарахованого військового збору" відображається сума збору, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
  • у графі 5 "Сума перерахованого військового збору" відображається фактична сума перерахованого збору до бюджету.

Сума нарахованого доходу у графі 3а, сума виплаченого доходу у графі 3, сума нарахованого ПДФО у графі 4а, сума перерахованого до бюджету ПДФО у графі 4, сума нарахованого військового збору у графі 5а, сума перерахованого військового збору у графі 5 відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Отже, у додатку 4ДФ дивіденди відображаємо за фактом виплати/нарахування (ПДФО/ВЗ — за фактом утримання/перерахування) у відповідному місяці.

Оскільки виплата другої частини дивідендів відбувається до закінчення 30-денного строку сплати ПДФО та ВЗ з нарахованих в березні, але не виплачених дивідендів (до 30 квітня), ПДФО та ВЗ із другої частини сплачуються одночасно з виплатою цієї частини дивідендів.

Сума нарахованих фізособі дивідендів оподатковується за ставкою ПДФО 5% (пп. 167.5.2 ПКУ). Також з нарахованої суми дивідендів утримується військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином, в березні у графі 3а додатку 4ДФ  зазначається 100 000, у графі 3 – 50 000, у графі 4а – 5 000, у графі 4 – 2 500, у графі 5а – 1 500, у графі 5 – 750.

Відповідно у квітні будуть зазначені суми з виплаченої другої частини дивідендів, а нарахування  вже відображатися не буде : у графі 3а -  0, у графі 3 – 50 000, у графі 4а – 0, у графі 4 – 2 500, у графі 5а – 0, у графі 5 – 750.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4 , дохід у вигляді дивідендів (крім дивідендів, визначених у пп. 165.1.18 ПКУ), відображається у додатку 4ДФ під ознакою доходу "109".

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»