• Посилання скопійовано

Списання шин та палива проданого автомобіля

Підприємство продає автомобіль. Чи потрібно списати шини, які окремо обліковуються на субрунку 207? Чи додати вартість шин, колесних дисків, вантажних ременів та інше до основної вартості автомобіля? Що робити з залишком палива у паливному баку, яке обліковується на рахунку 203? Чи буде акциз при продажі?

Відображення в обліку списання складових проданого автомобіля

Підприємство продає автомобіль. Складовими автомобіля є в тому числі шини, колісні диски, ремені тощо. Покупець також купує автомобіль, який має містити в тому числі шини. І покупцю байдуже, яким чином шини та інші складові автомобіля обліковані у продавця.

Але для того, щоб уникнути суперечок між покупцем та продавцем, та із податківцями, варто прописати складові автомобіля в договорі купівлі-продажу.

В разі, якщо в договорі буде зазначено, що продається автомобіль із шинами (які обліковуються окремо), то це можна порівняти з комплектом товару.

Щодо комплекту дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 101.16, ЗІР: «Яким чином в податковій накладній зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД при здійсненні операцій з постачання товарів в наборі (комплекті) та як в такому випадку заповнити графи 6 та 7 податкової накладної якщо ціну вказано за набор/комплект?».

Податкова відповідає, що операція з постачання набору товарів, який містить декілька видів однієї товарної позиції, та один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, в ПН відображається одним рядком.

Проте найчастіше, продаючи автомобіль, підприємство не вказує в договорі, в первинних документах та в ПН всі складові автомобіля. Хоча вони продаються разом. І в такому випадку у продавця виникає питання, що робити із складовими, які обліковуються окремо, продані разом із автомобілем, але в документах не зазначені?

Оскільки шини та інші предмети можуть обліковуватися окремо від автомобіля, їх потрібно списати на витрати на підставі окремого документа, наприклад, акту на списання, який складає особа, у підзвіті якої обліковуються ці предмети. В акті слід написати, що зазначені предмети встановлені на проданий автомобіль, а тому передані покупцеві разом з автомобілем. На цій підставі вони підлягають списанню з балансу.

Оскільки ці предмети були продані разом із автомобілем, їх вартість потрапляє до собівартості реалізованого автомобіля. Тобто, на підставі складеного акту цю вартість списують на субрахунок 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Все вищесказане стосується в тому числі пального, яке знаходиться у баку автомобіля на момент продажу. Підприємство не продає пальне окремо, тому не може бути мови про акцизний податок. Пальне включається до складу проданого автомобіля. Звісно, доречно про це також вказати в договорі. Детально про пальне при продажу автомобіля ми писали тут.

Втім, оскільки пальне є підакцизним товаром і його рух суворо контролюється податківцями, варто отримати з цього приводу індивідуальну податкову консультацію перш, ніж здійснювати такий продаж автомобіля із пальним. Або ж, щоб не наражатися на податкові спори, продавати автомобіль без пального.

 

Як нараховується ПДВ?

База оподаткування при продажу товарів, послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (абз. 1 пп. 188.1 ПКУ).

При цьому база оподаткування не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (абз. 2 пп. 188.1 ПКУ).

На наш погляд, в контексті розглядуваної ситуації договірну вартість продажу автомобіля потрібно порівнювати із його залишковою вартістю станом на початок звітного періоду, в якому продають автомобіль і ціною придбання шин, палива тощо.

Наприклад, договірна ціна продажу автомобіля без ПДВ – 200 000 грн.

Автомобіль продають у липні 2021 р.

На початок липня залишкова вартість автомобіля - 250 000 грн. А ціна придбання палива, шин, дисків тощо, які підприємство обліковує окремо, але які включаються до складу проданого автомобіля – 40 000 грн.

У такому разі потрібно скласти дві ПН:

  1. першу на договірну вартість автомобіля – 200 000 грн ПДВ складе 40 000 грн (200 000 х 20%);
  2. другу на перевищення залишкової вартості разом з ціною придбання складових над договірною – 90 000 грн (250 000 + 40 000 – 200 000). ПДВ складе 18 000 грн (90 000 х 20%).

Якщо ж договірна ціна продажу автомобіля буде більшою за його залишкову вартість та ціну придбання складових, ПДВ нараховується тільки на договірну ціну продажу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:198
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1516
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:089
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:154
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0213