• Посилання скопійовано

Штраф за недотримання квоти працевлаштування осіб з інвалідністю

СГ отримав штраф за недотримання квоти працевлаштування осіб з інвалідністю. Фактично працювала особа з інвалідністю ІІ групи в період з 1 січня 2022 по 10 лютого 2022 рр. та з 1 липня 2022 р. до сьогодні. Але за період з 1 липня особа з інвалідністю не відображена у звітності. Якщо зараз відкоригувати звітність, то чи скасується штраф?

Нагадаємо, що до цієї квоти зараховуються тільки особи з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Особи з інвалідністю, які є  зовнішніми сумісниками, у розрахунок квоти не входять.

Інструкцією №286 визначено порядок розрахунку середньооблікової чисельності працівників, необхідної для визначення кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів. 

Цей же порядок середньооблікової чисельності застосовується й при розрахунку кількості працюючих осіб з інвалідністю у рахунок виконання нормативу. Наприклад, якщо для виконання нормативу підприємство повинне працевлаштувати одну особу з інвалідністю, то воно може взяти на роботу:

  • одну особу з інвалідністю на 12 календарних місяців (можна й не на повну ставку);
  • або двох осіб з інвалідністю один із яких буде працювати на підприємстві, приміром, 4 місяці, а інший – 8 місяців.

Тобто, норматив вважається виконаним, коли середньооблікова кількість осіб з інвалідністю за рік складе «1» або необхідну кількість для квоти.

У випадку, що розглядається, одна особа з інвалідністю працювала в період з 1 січня 2022 по 10 лютого 2022 року, інша з 1 липня 2022 року по сьогодні. Тож, маємо за 2022 рік середньооблікову  осіб з інвалідністю за 2022 рік: 1 січень + 0 лютий ((1х10к.д.):28к.д.=0,4) + 0 березень +0 квітень +0 травень +0 червень +1 липень + 1 серпень + 1 вересень + 1 жовтень + 1 листопад + 1 грудень) : 12 (місяців)= 0,6 ≈ 1 (особа). Норматив виконано.

Тож, як бачимо, норматив підприємство виконало, але невірно подало звітність. Тому звітність варто уточнити, отримати квитанції та написати лист до ДПС, пояснивши допущену помилку, що призвела до накладання «хибного» штрафу на підприємство щодо невиконання нормативу  працевлаштування осіб з інвалідністю.

Якщо, наприклад, у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ вказано особу з інвалідністю у графі 8 з КЗО «1», а не «2» та сплачено ЄСВ у розмірі 22% (замість 8,41%), це не заборонено законодавством і звітність можна не уточнювати. Просто у листі до ДПС обґрунтуйте це та додайте до листа скановані копії посвідчення особи з інвалідністю та довідки МСЕК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20241 133
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202477
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249143
  • Штрафну санкцію минулих періодів визнали частково: відображення в обліку
    Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовнику у липні 2019 р. відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245978 грн. Підприємство - замовник не визнало штраф. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?
    17.01.202487
  • Як розподілити відповідальність та підписання касових документів, якщо директор часто відсутній?
    На фірмі є директор, бухгалтер (який за 2-3 місяці буде переведений на посаду фіндиректора) та касир. Директор часто буває у відрядженні за кордоном. Як розподілити обов’язки підписання касових документів? На підприємстві є факсиміле, чи не заборонео його використання на касових документах?
    12.10.2023702