• Посилання скопійовано

Додаткове благо: чи завжди нараховується ЄСВ?

ТОВ надає додаткове благо для співробітників. Чи завжди потрібно нараховувати ЄСВ до вже нарахованого та утриманого ПДФО та військового збору ? Які загалом додаткові блага підлягають оподаткуванню та які податки можуть при цьому виникати?

Додаткове благо – виключно податковий термін, якого немає  ні в КЗпП, ні в Законі про оплату праці, ні в Інструкції зі статистики заробітної плати  №5.

Податкове законодавство під цим терміном  розуміє будь-що отримане  фізособами від роботодавця/замовника за умови, що це (пп. 14.1.47 ПКУ): 

-не  зарплата;

- не пов’язано з виконанням обов’язків трудового найму;

- не оплата послуг за цивільно-правовим договором.

І навпаки.Термін “зарплата” ПКУ визначає по-своєму, тобто без прив’язки до Інструкції № 5. Наприклад, за ПКУ до зарплати прирівняні ще й лікарняні та дивіденди за привілейованими акціями (абз. 3 пп. 169.4.1 ПКУ та пп. 170.5.3 ПКУ). Це не є додатковим  благом. Ключовим у розрізнені додаткове благо чи ні є прив’язка до обов’язку роботодавця за трудовим наймом. Якщо такого немає, то це додаткове благо.

Прикладами додаткового блага можуть бути: перевезення працівників на роботу і назад, оплата товарів/послуг за фізособу, надання безкоштовного харчування для працівників, телефонні розмови невиробничого характеру,зокрема роумінг, компенсація працівнику вартості палива тощо.

Існують також винятки, коли виплата має всі ознаки додаткового блага, але не вважається таким. Прописані вони в ст. 165 ПКУ, наприклад:

- допомога на лікування та медобслуговування  ( пп.165.1.19 ПКУ)

- допомога на поховання померлого працівника ( пп.165.1.22 ПКУ)

- оплата за навчання у вітчизняних навчальних закладах в межах 3 мінзарплат за місяць (пп.165.1.21 ПКУ)

Як відомо, Закон про ЄСВ має узагальнюючу статтю 7, яка регламентує порядок нарахування ЄСВ. Там чітко зазначено особливості нарахування ЄСВ в окремих випадках. Тобто, використовуючи Закон про ЄСВ і його статтю 7, кожен бухгалтер має пам’ятати: в ній визначені умови, за яких підприємство здійснює нарахування ЄСВ і за яких ЄСВ не нараховує.

Для переліку видів виплат, які не є об’єктом для нарахування ЄСВ, керуємося постановою КМУ №1170. У цій постанові є два види переліків, які зазначають складову доходів, на які ЄСВ не нараховується:

  -  доходи у грошовій формі;

  -  доходи у не грошової форми.

За загальним правилом, базою для нарахування ЄСВ є виплати, які включаються до фонду оплати праці. Фонд оплати праці, згідно з Інструкцією №5, має таку структуру:

 -   основна заробітна плата,

 -   додаткова заробітна плата;

  -  інші заохочувальні та компенсаціїні виплати.

Зазначене формулювання  ширше подано у пп. 2.3 Інструкції №5. Цю норму    завжди необхідно адаптувати до Закону про ЄСВ і пам’ятати -  склад пп. 2.3.4 Інструкції №5 (наприклад, оплата проживання працівнику, харчування, оплата  проїзду тощо)  створює компенсаційно-заохочувальний «відтінок»  в фонді оплати праці. А в розумінні ПКУ така компенсаційно-заохочувальна виплата є нічим іншим як додатковим благом.

Отже, складова цих норм Інструкції № 5, яка через призму ПКУ створює благо і оподаткування ПДФО иа ВЗ,  створює підставу і для нарахування ЄСВ. Тому завжди варто пам’ятати: є такі додаткові блага, які оподатковуються і податками, і ЄСВ, а є такі додаткові блага, які оподатковуються тільки податками, але не обкладаються ЄСВ.

Фактично ЄСВ може виникати тільки у випадку, якщо має місце додаткове благо для працівника. Якщо ж, наприклад, підприємство здійснило прощення боргу за поворотною  фіндопомогою для звичайної фізособи-непрацівника ( а це теж є додатковим благом) ЄСВ за цією операцією не виникатиме.

Таким чином, підсумуємо.

Із сум наданого додаткого блага завжди потрібно утримати ПДФО та ВЗ ( крім сум зазначених в ст.165 ПКУ). Нарахування ЄСВ проводиться на фонд оплати праці ( ст. 7 Закону про ЄСВ ), структура якого наведена в Інструкції №5. Перелік видів виплат, на які ЄСВ не нараховується, наведено у Постанові КМУ № 1170. Якщо додаткове благо надано непрацівнику, ЄСВ в такому випадку не нараховується. Якщо додаткове благо отримуватиме працівник, ЄСВ  може як виникати, так і не виникати, адже все залежить , чим є таке додаткове благо за суттю (зарплата чи ні). 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202427
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246482
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241901
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202443
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024336