• Посилання скопійовано

Допомога на лікування дитини працівника

Підприємство хоче допомогти з лікуванням дитини працівника. Лікування буде проводитись в медичному реабілітаційному центрі. Як краще надати таку допомогу: оплатити безпосередньо на клініку, надати цільову матеріальну допомогу чи надати просто матеріальну допомогу? Як найоптимальніше для підприємства? Які документи потрібні?

Варіант 1 – договір з медзакладом, матеріальна допомога за пп. 170.7.4 ПКУ

Для надання підприємством матеріальної допомоги на лікування дитини працівника потрібно:

  • отримати від працівника заяву з проханням оплатити вартість лікування медзакладу: на підставі рахунку медзакладу чи згідно з договором перерахувати кошти на поточний рахунок самого закладу. Тож на руки така допомога працівнику не видається;
  • самостійно укласти договір безпосередньо із медичним закладом (у разі позитивного рішення підприємства (благодійника)). 

На підставі цих документів роботодавець видає наказ про надання допомоги. Крім того, мають бути документи, що підтверджують лікування у даному медзакладі та витрати на його проведення: окрім договору, це медичний висновок, чеки, касові ордери тощо.

Цільова допомога на лікування, перерахована безпосередньо закладу охорони здоров'я, не включається до оподатковуваного доходу працівника підприємства, а також члена сім'ї працівника першого ступеня спорідненості на підставі пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ.

Дитина працівника і є саме членом сім’ї першого ступеня споріднення. При цьому сума такої допомоги нормами ПКУ не обмежена.  Із суми допомоги, що перерахована безпосередньо медзакладу, ПДФО та військовий збір не утримується. 

Матеріальна допомога на лікування, що перерахована закладу охорони здоров'я відображається підприємством у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою «169».

Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

Оподатковувана сума допомоги відображатиметься у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою «126».

На кошти, що перераховані медичному закладу на оплату лікування дитини працівника, ЄСВ не нараховується, оскільки така виплата не входить до фонду оплати праці згідно за пп. 3.32 Інструкції №5.

 

Варіант 2 – матеріальна допомога за пп. 165.1.19 ПКУ

Для надання неоподатковуваної матеріальної допомоги за пп. 165.1.19 ПКУ підприємство має мати підтвердні документи, для підтвердження цільового характеру надання коштів на оплату лікування, а саме:

  • документи, що підтверджують потребу дитини в лікуванні та медобслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану тощо);
  • документи про надання таких послуг дитині, їх вартість. Такими документами можуть бути: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Звичайно ж, має бути заява від працівника та відповідний наказ від підприємства про надання такої матеріальної допомоги.

Матеріальна допомога належить до доходів, що не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором. Проте,  суми наданої допомоги потребують відображенню у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу «143».

Згідно з пп. 14 розділу І Переліку №1170, допомога на лікування не є об'єктом оподаткування ЄСВ, оскільки не належить до фонду оплати праці. Відповідно у додатку 1 єдиної звітності не відображається.

Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

 

Висновок

За обома розглянутими варіантами матеріальна допомога на лікування дитини працівника може надаватися в будь-якій сумі, за виконанням вказаних умов та без оподаткування. Періодичність чи часткове перерахування коштів на лікування законодавством не встановлена. Тому, для уникнення оподаткування потрібно мати всі необхідні документи, що підтверджують вартість лікування дитини працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202431
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.202454
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.202459
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420