• Посилання скопійовано

Як вести військовий облік, якщо єдиний працівник – директор?

На підприємстві працює лише директор, військовий облік не вівся. Призначити його ж відповідальним і подати наказ в ТЦК? Чи потрібно зараз подавати якісь списки в ТЦК? Чи буде штраф, якщо зараз це зробити? І який саме додаток потрібно вести для себе?

Відповідно до п. 8 Порядку № 1487 обов’язки з ведення військового обліку на підприємстві покладаються на працівника служби персоналу або служби управління персоналом (відділу кадрів), а в разі відсутності такої штатної одиниці ці обов’язки покладаються на особу, яка веде облік працівників на підприємстві.

Згідно п. 3 ст. 64 ГКУ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Тобто, чинні норми законодавства не визначають конкретно, скільки штатних посад та скільки працівників має бути на підприємстві. 

Тож, якщо директор підприємства веде облік працівників на підприємстві, а у даному випадку, директор єдиний працівник, отже він його веде, бо оформлював себе на роботу, то, відповідно він може покласти ведення військового обліку на самого себе.

Покладання обов’язків на себе з ведення військового обліку здійснюється наказом з встановленням доплати в розмірі до 50 % посадового окладу (п. 10 Порядку № 1487). Інформація про призначення відповідальної особи подається в ТЦК у 7-денний строк, за формою встановленою додатком 1 до Порядку № 1487. Копія самого наказу при цьому не подається, бо це не передбачено чинним законодавством.

Свого часу, Мінсоцполітики у листі від 09.02.2018 р. №227/0/101-18/281 щодо проведення доплати зазначила, якщо на посадову особу кадрового підрозділу або служби управління персоналом покладаються додаткові обов’язки з ведення військового обліку, які не передбачено посадовою інструкцією, то за їх виконання встановлюється відповідна доплата. Якщо в посадовій інструкції, наприклад, інспектора з кадрів, визначено завдання з ведення військового обліку, то доплата, передбачена Порядком, не виплачується. У такому разі відповідальна особа при веденні військового обліку виконує свої безпосередні обов’язки та отримує відповідну оплату з урахуванням виконання зазначених функціональних обов’язків.

Тож, доплата в розмірі до 50% посадового окладу виплачується або не виплачується залежно від того, чи передбачено такий обов’язок посадовою інструкцією.

Зважаючи, що на підприємстві відсутній рух кадрів, інформація для подання в ТЦК відсутня. Згодом, якщо будуть наймані працівники, тоді потрібно буде тісніше співпрацювати з ТЦК та подавати інформацію зібрану нами у цій консультації: https://consulting.dtkt.ua/accounting/reposts/20838-perelik-zvitiv-dlia-podannia-u-tck-ta-sp 

На сьогодні за порушення, визначені п. 87 Порядку №1487, посадові особи несуть адміністративну відповідальність як за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію за ч. 2 ст. 210-1 КпАП. Детально, про нові підвищені штрафи ми писали тут: https://news.dtkt.ua/law/liability/90564-z-19-travnia-dije-zakon-pro-zbilsennia-strafiv-za-porusennia-mobilizaciyi-i-viiskovogo-obliku 

Накладають ці штрафи територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ст. 235 КпАП).

Про правила ведення військового обліку ми писали тут: 

https://consulting.dtkt.ua/accounting/reposts/20838-perelik-zvitiv-dlia-podannia-u-tck-ta-sp 

 

Також пропонуємо до уваги наш спецвипуск 

Військовий облік-2024

https://online.dtkt.ua/2024/SpecDK05-2024

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»