• Посилання скопійовано

Закордонне відрядження при дистанційній роботі із за кордону

Працівник підприємства (директор) знаходиться за кордоном (виїхав до 24.02 і до цього часу там), працює дистанційно (є наказ про дистанційну роботу в зв'язку з війною), чи можливо оформити відрядження такому працівнику (припустимо з Польщі до Італії) з оплатою проїзду, проживання і т.д., для відвідання профільної виставки? Та інші питання.

Питання:

1.Чи можливо вважати відрядження завершеним, якщо працівник не прибуде до основного місця роботи? 

2.Чи можна подати звіт про відрядження та авансовий звіт дистанційно (фактично не підписуючи його)? Якщо так, то які нюанси?

 

Відповідь:

Працівник підприємства (директор) працює дистанційно із за кордону. Чи можливо оформити відрядження такому працівнику (припустимо з Польщі до Італії) з оплатою проїзду, проживання і т.д., для відвідання профільної виставки, при умові що в офісі він ні до ні після відрядження з’являтись не буде?

Відповідно до ч. 1 ст. 60-2 КЗпП дистанційна робота — це така форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за своїм вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Як бачимо, врегульоване поняття дистанційної роботи не містить виключень для керівників підприємств, тобто дистанційна робота може бути застосована до всіх без виключення найманих працівників. Директор також є працівником підприємства на якого поширюються всі норми законодавства. При цьому, ані ГКУ, ані Закон про ТОВ, ані Закон про господарські товариства не регламентують порядку погодження змін умов праці директора. Та й сама ст. 60-2 КЗпП не передбачає чіткого переліку посад і робіт, які можна виконувати з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. 

Тож, директор підприємства може працювати дистанційно за кордоном і продовжувати виконувати безпосередньо свої функції, як директора, тільки віддалено. При цьому його місцеперебування не повинно збігатися з місцезнаходженням самого підприємства. Директор на дистанційній роботі самостійно обирає місцезнаходження робочого місця, розподіляє робочий час на власний розсуд та не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку. 

Відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). Це випливає із п. 1 Інструкції № 59.

Законодавство не забороняє направляти у закордонне відрядження працівника, який працює дистанційно за кордоном і не потребує повернення до місця знаходження підприємства в Україні.

Таким чином, направити директора, який працює дистанційно за кордоном у закордонне відрядження можна. Для цього в наказі про відрядження потрібно вказати з якого пункту (Польща) до якого (Італія) відряджається працівник з наданням авансу на відрядження та/або компенсації понесених витрат у відрядженні на підставі наявності оригіналів документів.

 

Чи можливо вважати відрядження завершеним, якщо працівник не прибуде до основного місця роботи? 

 

Так. Як зазначалося вище, директор підприємства може працювати дистанційно за кордоном і продовжувати виконувати безпосередньо свої функції, як директора тільки віддалено. При цьому його місцеперебування не повинно збігатися з місцезнаходженням самого підприємства і не потребує повернення до місця знаходження підприємства в Україні.

 

Чи можна подати звіт про відрядження та авансовий звіт дистанційно (фактично не підписуючи його)? Якщо так, то які нюанси?

Після завершення відрядження директор має подати авансовий звіт протягом 5-ти банківських днів (п. 3 Порядку № 841) та оригінали підтверджуючих документів, що підтверджують понесені витрати та повернути суму надміру витрачених або залишок невитрачених коштів (за наявності).

Відправляти авансовий звіт з документами із за кордону можна перевізником, це не заборонено Правилами обробки та відправки міжнародної пошти в місцях міжнародного поштового обміну України № 112/5303. Крім того п. 37 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 № 270 передбачено вичерпний перелік документів, які забороняється пересилати у міжнародних поштових відправленнях. І цим переліком не передбачено заборони пересилку документів робочого характеру. Але про умови та вартість відправлення документів потрібно дізнаватися безпосередньо у перевізника.

Тож, поки роботодавець очікує на відправлені документи, їх можна надіслати електронною поштою та/або будь-яким месенджером з підписаним власноруч авансовим звітом. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»