• Посилання скопійовано

Індексація середнього заробітку мобілізованого працівника

На підприємстві з 01.03.2022 р. мобілізований директор. Чи підлягає індексації його середній заробіток за травень 2022 року?

Нагадаємо, що точкою відліку для обчислення ІСЦ з метою проведення індексації є місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки).

Індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Як бачимо, індексації підлягає саме заробітна плата працівника, але в межах прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Частина заробітної плати, яка перевищує розмір прожиткового мінімуму не індексується. Прожитковий мінімум впродовж року може змінюватись, відповідно з чим підлягає зміні і частина заробітної плати, яка індексується.

Звертаємо увагу, до індексації, зокрема, не відносяться виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати (абз. 3 п. 3 Порядку № 1078).

Таким чином, оскільки, мобілізованим працівникам нараховується саме середній заробіток, то така середня зарплата індексації не підлягає. Право на індексацію працівник матиме після демобілізації, як вийде на роботу та почне отримувати заробітну плату.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»