• Посилання скопійовано

Забезпечення ЗІЗ працівників

З початку карантину підприємство щодня видає одноразові маски. Чи можна замінити їх на маски-респіратори, пластикові захисні маски, захисний екран та інші? Які норми на списання та видачу інших масок (крім одноразових) та як можна це провести на законодавчому рівні? Чим керуватися? Якщо видавати захисний екран? Який термін його дії?

ЗІЗ – всі засоби, які призначені для носіння і використання працівником з метою індивідуального захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров’ю на роботі, а також будь-які пристосування, аксесуари чи змінні компоненти, призначені для цієї мети (п. 4 Наказу №1804).

Держпраці в Херсонській області зазначає, що у зв’язку із запровадженням на всій території України надзвичайної ситуації — карантину, для безпеки та захисту здоров’я працівників, задіяних у робочому процесі, роботодавцям необхідно забезпечити їх ЗІЗ згідно з Мінімальними вимогами безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, зокрема, роботодавець зобов’язаний за свій рахунок забезпечити придбання, комплектування, видачу та утримання (у працездатному, належному гігієнічному стані) засобів індивідуального захисту.

Загальні вимоги до ЗІЗ, що використовуються працівниками під час трудового процесу, встановлені Наказом №1804. Ці Мінімальні вимоги поширюються на СГ незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують ЗІЗ.

Для безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) ЗІЗ (п. 1 розділу ІІ Мінімальних вимог).

На роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ за встановленими нормами, які для роботодавця є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ, з визначенням захисних властивостей ЗІЗ та строків їх використання (п. 3 розділу ІІ Мінімальних вимог).

Норми безплатної видачі спеціального одягу,  спеціального взуття  та  інших  ЗІЗ працівникам загальних  професій різних галузей промисловості розроблено відповідно до Закону про охорону праці, які затверджені Наказом Держгірпромнагляду № 62.  Ці норми розроблено для професій працівників, які є загальними для всіх видів економічної  діяльності  підприємств, відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010. 

Тож, враховуючи, що сьогоднішня ситуація у світі внесла свої корективи та враховуючи розпорядження Уряду та обов’язки роботодавця, слід керуватись загальними нормами.

Тобто, у кожного СГ має бути розроблене Положення про захист персоналу та дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів. Також мають бути затверджені норми безплатної видачі ЗІЗ, зокрема, респіраторів або захисних масок, інших ЗІЗ (такі норми можна встановити самостійно, якщо вони не встановлені чинним законодавством).

ЗІЗ у роботодавця можуть обліковуватись по-різному: як запаси (зокрема, і МШП), як МНМА, як ОЗ. У більшості випадків для цілей бухгалтерського обліку, враховуючи середню ринкову вартість ЗІЗ і те що вони використовуються не більше одного року, на баланс вони зарахуються як запаси. Наприклад, распіратори (які мають зміюючі фільтри), щиток чи захисний екран можна використовувати рік, однак, як показує практика, строк їх носіння менше року. Тому доцільно їх обліковувати на рахунку 22, а видачу ЗІЗ працівникам відображати проведенням Дт 15,23,91-94 Кт 22.

Використані ЗІЗ списуються на підставі актів списання. Зважаючи на те, що Держстат наказом від 22.10.2021 р. №266 скасував низку типових форм, серед яких зокрема, наказ №145 «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів», проводити списання МШП роботодавець зможе за скасованими типовими формами, оскільки це не заборонено законодавством, або за самостійно розробленими формами (п. 2.7 Положення №88) попередньо затвердивши форму наказом керівника або іншим розпорядчим документом по підприємству.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»