• Посилання скопійовано

Чи треба дисконтувати кредит, взятий під ринкову ставку?

Чи потрібно дисконтувати довгостроковий кредит банку (під заставу майна на 5 років) з ринковою ставкою 21% (нарахування та виплата відсотків - останній день кожного місяця)?

Ставка дисконту згідно з П(С)БО 28 базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами. За відсутності ринкової ставки відсотка ставка дисконту базується на ставці відсотка на можливі позики підприємства або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства.

Звичайно ж, найбільше питання, яке виникає при дисконтуванні кредитів/позик, — це ставка дисконту. Схиляємося до того, що у випадку з банківськими кредитами правильно було б узяти до уваги поточну ринкову ставку (допоможе в цьому інформація із сайта НБУ, де можна дізнатися середню вартість довгострокових кредитів банків). Але й у цьому випадку точної відповіді, яку ставку брати, все ж таки немає. Вона для кожного випадку індивідуальна.

На сьогодні позиція ДПС щодо ставки дисконту така: це середня річна облікова ставка рефінансування НБУ 1.

Якщо відсотки на рівні ринкових, то дисконтувати не треба. Адже фактично теперішня вартість кредиту відповідатиме номінальній.

 До речі, колись до цього приходили податківці у статті «Витрати на позики: нюанси міжнародного обліку» у «Віснику» №22/2015.

Якщо ж відсотки нижчі від ринкових, потрібно визначити теперішню вартість та дисконт.

Дані НБУ про будь-які ставки  можна знайти тут>>

Так, якщо наприклад, кредит був взятий, наприклад, у листопаді 2019 року, то середня річна ставка облікова ставка рефінансування у цьому місяці складає 15,5%.

Тож, навіть, якщо за ставку дисконтування обирати бажану податківцями середню річну облікову ставку рефінансування НБУ, то дисконтувати заборгованість за кредитом та відсотками не потрібно, адже ставка у 21% вища за ставку дисконтування у 15,5%.

Або ж  платник податку може провести самостійно аналіз й визначити ринкову ставку за аналогічним кредитом і якщо вона також буде на рівні 21% (чи відхилення буле 5% від номінальної вартості заборгованості), то також дисконтувати не потрібно. Радимо скласти бухдовідку, у якій визначити вибрану ставку дисконтування (зазначити ставку, діючу на дату отримання кредиту) й привести висновок, що кредит взято під ринкову ставку, а отже, він не підлягає дисконтуванню.  До довідки бажано прикріпити інформацію щодо знайденої ринкової ставки.

Детальніше про дисконтування кредитів ми писали тут.

______________________

1 «Дисконтування дебіторської та кредиторської заборгованості».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи потрібно дисконтувати кредит під «пільгові» 0%?
    Підприємство отримало у банку кредит на 2 роки (на поповнення обігових коштів) з пільговою ставкою на час дії карантину – 0%. Після закінчення карантину ставка становитиме 3%. Умовами договору передбачено погашення частини суми через 12 місяців. Чи потрібно дисконтувати такий? За якою формулою?
    10.09.20211 645
  • Дисконтування кредиту отриманого за програмою «5-7-9»
    ТОВ отримало кредит від банку за програмою «5-7-9» строком на 5 років з щомісячним погашенням тіла кредиту. Згідно з умовами договору, ставка встановлена у розмірі 15% (середньоринкова), а частина відсотків погашається Фондом. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість? Чи враховується встановлена ставка при розрахунку теперішньої вартості?
    06.10.20201 914
  • Чи потрібно дисконтувати кредит за програмою «5-7-9»?
    Підприємство отримало кредит за програмою «5-7-9» (строк погашення одного 2023 рік, другого 2025 рік). Чи треба дисконтувати такий кредит? Чи буде встановлена ставка вважатись ринковою?
    15.09.20201 185
  • Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв?
    Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв у 2020 році?
    26.05.2020272
  • Чи треба дисконтувати кредит, взятий під ринкову ставку?
    Чи потрібно дисконтувати довгостроковий кредит банку (під заставу майна на 5 років) з ринковою ставкою 21% (нарахування та виплата відсотків - останній день кожного місяця)?
    14.01.20201 595