• Посилання скопійовано

Як визначити офіційний курс валюти, для якої НБУ не встановлює офіційного курсу?

Працівник був у відрядженні в Албанії. В Албанії здійснив розрахунок абанськими леками готівкою. Як провести це у авансовому звіті, якщо курсу НБУ на дату затвердження для албанського лека (ALL) не зафіксовано на сайті НБУ?

Відомо, що НБУ встановлює офіційні курси не для всіх інвалют світу. Для яких саме валют НБУ встановлює курси, він зазначає у щорічних переліках (див. тут).

Якщо потрібної валюти немає в переліку і для неї НБУ не визначає офіційний курс, то в цьому випадку потрібно визначати курс самостійно. 

Ми вважаємо, що варто звернути увагу на методику, за якою НБУ визначає офіційні курси (див. пп. 2 п. 7 Положення № 148).

Зокрема, НБУ визначає курс до іноземних валют (крім долара США та спеціальних прав запозичення):

  • на підставі інформації про курс гривні до долара США, розрахований згідно з пп. 1 пп. 7 розділу III  Положення №148, та про котирування BFIX іноземних валют – для валют, за якими в день розрахунку офіційного курсу гривні ТІС BLOOMBERG (Торговельно-інформаційна система BLOOMBERG) оприлюднила котирування BFIX;
  • на підставі інформації про курс гривні до долара США, розрахований згідно з пп. 1 пп. 7 розділу III Положення № 148, та останньої наявної на момент розрахунку офіційного курсу гривні інформації про курси іноземних валют до долара США (або долара США до іноземних валют), установлені відповідними центральними (національними) банками – емітентами валюти. Курс албанського лека до долара США можна знайти на сайті Банку Албанії. На цій сторінці є пошук за датою;
  • на підставі інформації про курс гривні до долара США, розрахований згідно з пп. 1 пп. 7 розділу III Положення № 148, та про поточні курси іноземних валют до долара США (або долара США до іноземних валют) на міжнародних валютних ринках, які отримуються через ТІС (торговельно-інформаційну систему), – для валют, за якими в день розрахунку офіційного курсу гривні ТІС BLOOMBERG не розрахував котирування BFIX або якщо інформація про такі котирування на момент розрахунку офіційного курсу гривні внаслідок події операційного ризику на етапах отримання та/або обробки інформації з ТІС BLOOMBERG не була доступна для використання.

Такий крос-курс треба брати саме на дату затвердження авансового звіту. На нашу думку, найбільш доцільним буде застосування крос-курсу гривні до долара за курсом НБУ та албанського лека до долара за курсом Банку Албанії, оскільки ця інформація є найбільш доступною. 

Такий ж підхід з використанням крос-курсу пропонує НБУ у своєму давньому листі від 09.04.2008 р.  №13-416/1598. Проте слід мати на увазі, що цей лист видано ще за часів дії Положення № 496. Відповідно, лист спирається на тодішню методику, викладену у пп. 4 п. 3 Положення № 496, а нам в даному випадку слід орієнтуватися на нове Положення №148. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023446
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022130
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435