Який звіт подавати?
Відповідно до Порядку заповнення форми №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» затверджено наказом Мінфіну від 18.06.2024 р. №296 Звіт форми №1-ВП подають:
- виробники спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
- малі виробництва дистилятів, які мають ліцензії на виробництво спиртових дистилятів, алкогольних напоїв та ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями;
- малі виробництва виноробної продукції, які отримали ліцензії на виробництво та оптову торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту.
Своєю чергою, Звіт форми №1-ОП подають суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та/або ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України зазначених товарів (продукції), крім виробників зазначеної продукції/товару.
Таким чином, ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіт, передбачений для виробників таких товарів, а саме Звіт форми №1-ВП (див. ЗІР, 113.04).
Тобто ФОП потрібно буде подати один Звіт за формою №1-ВП.
Заповнення звіту
Загальна частина звіту заповнюється відповідно до пп. 3 Розділу І Порядку.
ФОП ідентифікує себе та період подачі. При цьому у рядку 09 загальної частини звіту форми №1 – ВП, який має текстовий формат, ФОП зазначає всі наявні у нього ліцензії (див. відповідь на питання №3 роз’яснення ДПС).
Виробники зазначають обсяг готової до споживання продукції/товару окремо: вироблену – у розділі І та придбану/отриману – у розділі ІІ Звіту форми №1 - ВП.
Враховуючи вихідні дані умови у ФОП тільки вироблена продукція та немає придбаної. Та в розділі ІІ потрібно заповнити дані щодо виробленої продукції (код, одиниця виміру, вид) і ідентифікувати нульові показники.
Розділ І
Показники для виробника зазначаються в розрізі місць провадження діяльності з виробництва (місцезнаходження об’єкта оподаткування) та місць зберігання. В умові не надано інформацію, тому розглядаємо, що місце проведення діяльності одне і зазначаємо його у графі 1.
У графах 2- 4 зазначаємо: код 47, одиниця виміру дал, вид пиво із солоду (солодове) відповідно.
При заповненні розділу І потрібно пам’ятати, що у графі 5 також зазначається обсяг продукції/товару, що використовується в якості сировини для виробництва продукції (наприклад, спирт для алкогольних напоїв або виноматеріали).
Види продукції/товару, які використовуються як сировина та коди на яких не наведені у Кодах, одиницях виміру та видах продукції/товару, затверджених наказом №296 та не регулюється Законом №3817, у звітах не відображаються.
Враховуючі надані дані: графа 5 – 200, графа 6 – 1800, графа 10 -1500, графа 20 - 500.
Графа 10 розшифровується за напрямками реалізації: графа 12 - 1000, графа 14 -500.
Щодо кінцевих споживачів пропонуємо заповнювати саме графу 14. Так як до місць роздрібної торгівлі відноситься: магазин, павільйон, кіоск, ятка, палатка, намет, лоток, рундук, склад товарний, крамниця-склад, магазин-склад (див. Порядок провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2006 року №833).
Графи: 8-9,11,13, 15-19 – 0.
Розділ ІІІ
Відповідно до умови наданої клієнтом товари окремо не придбавалися. Відвантажена власно вироблена продукція зазначається суб’єктом господарювання у частині «Продукція/товари гр. 7-15 розділу І» розд. ІІІ Звіту №1-ВП.
Продаж кінцевому споживачу. У графі 1 та графі 3 розд. ІІІ Звіту №1-ВП вказуються власні дані (власне найменування або власне ім’я, прізвище фізичної особи - підприємця).
Графа 5 – 500, графа 6-10 – код 47; дал; пиво із солоду (солодове); пиво із солоду (солодове);47.
Продаж іншому суб’єкту господарювання. У графі 2 та графі 4 розд. ІІІ Звіту №1-ВП проставляється власний код згідно з ЄДРПОУ/ідентифікаційний (реєстраційний) номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізичної особи.
Графа 5 – 1000 (у розрізі суб’єктів господарювання), графа 6-10 – код 47; дал; пиво із солоду (солодове); пиво із солоду (солодове); 47.
Розділ ІІ «Товари гр. 5-9 розділу ІІ» Графа 5 – 0, графа 6-10 – код 47; дал; пиво із солоду (солодове); пиво із солоду (солодове);47.
Увага!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook
Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс
Передплатити