• Посилання скопійовано

Звіт форми №1-ОП на оптовий продаж пива

Фірма займається оптовим продажем пива. Крім звіту №1-ОА, чи потрібно з жовтня 2024 р. ще подавати звіт форми №1-ОП?

Фома звіту №1-ОП

З 01.10.2024 р. запроваджена нова форма звіту №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах», затверджена Наказом Мінфіну від 18.06.2024 р. №296, та Порядок її заповнення. А також нова форма №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах».

Відповідно діючі форми звітів, які затверджені Наказом Мінфіну від 11.02.2016 р. №49, втрачають чинність з 01 жовтня 2024 року. Це такі форми як №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ.

У зв’язку із наведеними змінами, Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків на своєму сайті тут зазначило, що звіт форми №1-ОП подається суб’єктами господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та/або ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України зазначених товарів (продукції) – щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним – починаючи з жовтня 2024 року за вересень 2024 року.

При цьому, ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіти, передбачені для виробників таких товарів (продукції), а саме Звіт форми №1-ВП.

Таким чином, якщо фірма подавала звіт форми №1-ОА, то починаючи з жовтня 2024 р. за вересень 2024 р. ця форма не подається, адже вона скасована.

 

Чи потрібно подавати звіт форми №1-ОП?

Згідно з п. 1 розд. І Порядку заповнення звіту №1-ОП, цей звіт подають суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) (далі - суб’єкт господарювання), які отримали ліцензії на оптову торгівлю спиртом (у тому числі біоетанолом), спиртовими дистилятами, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, крім виробників зазначеної продукції/товару (далі - продукція/товар).

Згідно з п. 1 розд. ІІ «Порядок заповнення розділу I «Обсяги придбання та реалізації (у тому числі імпорту та експорту) продукції/товарів» Порядку заповнення звіту №1-ОП, у графах 1-3 зазначаються відповідно коди, одиниці виміру та види продукції/товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції/товару, затвердженими Наказом №296.

Своєю чергою, в розділі І «Продукція / товар» Кодів, затверджених Наказом №296, під кодом 47 зазначено пиво із солоду (солодове), код УКТ ЗЕД 2203 00.

Таким чином, якщо фірма здійснює оптову торгівлю таким пивом, вона повинна складати звіт форми №1-ОП, починаючи з жовтня 2024 р., за вересень 2024 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь