• Посилання скопійовано

ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності: особливості сплати податків та подання звітності

Самозайнята особа (адвокат) планує стати ФОПом (передбачені види діяльності відмінні від адвокатської діяльності). Які особливості реєстраціі його як підприємцем, сплати податків та подання звітності? Чи виникає необхідність його подвійного оподаткування, зокрема, щодо ЄСВ? Чи є шляхи оптимізаціі сплати його податків?

Для фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо одночасного здійснення підприємницької (відмінної від адвокатської) діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

Відповідно до абз. 4 п. 6.7 Порядку №1588, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

У такому випадку, така фізична особа подає (особисто, рекомендованим листом або через уповноважену особу) до контролюючого органу за місцем постійного проживання заяву за формою №5-ОПП з позначкою «Зміни», а також свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Фізична особа може здійснювати підприємницьку діяльність на спрощеній чи на загальній системі оподаткування.

Відповідно фізична особа, яка одночасно є підприємцем на спрощеній системі оподаткування та здійснює незалежну професійну діяльність, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом.

При цьому така особа веде дві Типові форми, за якими здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджену наказом МФУ №261.

За результатами звітного періоду такий платник податку подає дві податкові декларації:

Якщо фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність одночасно здійснює підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, така особа зобов’язана вести облік доходів і витрат за Типовою формою, у якій відображати отримані доходи та понесені протягом року витрати від здійснення обох видів діяльності.

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ, об’єктом оподаткування ФОП на загальній системі оподаткування є чистий оподаткований дохід, тобто різниця між загальним оподаткованим доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.

За результатами звітного року зазначена особа подає одну податкову декларацію у строки, передбачені для фізичних осіб – підприємців (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового)року) за формою, затвердженою наказом МФУ №859.

При заповненні податкової декларації поряд з доходами від незалежної та підприємницької діяльності відображаються інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Строки подання звітності та сплати податків ми розглядали тут.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема адвокатську діяльність, та отримують дохід від цієї діяльності як і фізичні особи-підприємці є платниками єдиного внеску, що визначено п.5 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 та п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464.

Відповідно до ч. 5  ст. 4 Закону №2464 звільняються від сплати за себе єдиного внеску особи, які провадять незалежну професійну діяльність за умови взяття їх на облік як фізичних осіб - підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як осіб, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої цієї статті. Тобто це звільнення працює тільки тоді, коли види діяльності ФОП співпадають з видами діяльності самозайнятої особи.Тож в цьому випадку, якщо види діяльності ФОП є відмінними від адвокатської діяльності, потрібно сплачувати ЄСВ як за самозайняту особу, так і за ФОП.

Проте з цього правила діє виняток протягом воєнного часу. Законом України № 2120-IXвизначено, що з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Звичайно, ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності самостійно обирає, чи платити йому ЄСВ в умовах воєнного стану. При цьому слід мати на увазі, що якщо сплати ЄСВ не буде, то не буде також і страхового стажу. Як варіант, для набуття страхового стажу можна сплачувати ЄСВ тільки за одним з суб’єктів – або за самозайняту особу – адвоката, або за ФОП, а за іншим скористатися звільненням від ЄСВ протягом воєнного стану.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024741
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024127
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202483
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202475
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024196