• Посилання скопійовано

Звітування з МПЗ при переході з IV групи ЄП на ІІІ групу

Підприємство на IV групі ЄП з 2024 року планує перейти на ІІІ групу ЄП. Як відзвітуватися з МПЗ за 2023 рік? Чи можна буде включити до розрахунку МПЗ ЄП групи IV, сплачений у 2023 році щодо договорів оренди, право оренди за якими не зареєстровано?

Як відзвітуватися з МПЗ за 2023 рік?

Чинними нормативними документами це питання не врегульовано. 

Але ДПС на своєму сайті надавала відповіді, що стосуються визначення МПЗ, які розміщені 17.02.2023 р.

Читаємо там в розділі ІІ питання 3: «Якщо фермерське господарство з четвертої групи єдиного податку перейшло на третю групу єдиного податку з 01.01.2023 в якій декларації і за який період подавати розрахунок МПЗ?».

ДПС відповідає, що у платника ЄП групи IV виникає обов’язок подати уточнюючу декларацію за 2022 рік з розрахунком МПЗ, причому штрафи за подання такої уточнюючої декларації не застосовуються згідно з пп. 50.4 ПКУ. Відразу скажемо, що це всього-на-всього думка ДПС, не заснована на нормах ПКУ і підзаконних нормативних документів. 

Причому у своїй відповіді ДПС не навела конкретики, яким чином потрібно складати розрахунок, коли сплачувати МПЗ.

Логічно, що в такому разі слід заповнити додаток 3 до уточнюючої декларації, в якій і розрахувати МПЗ. Але ДПС давала відповідь для звітності за 2022 рік. А додаток 3 з розрахунком МПЗ за 2022 рік вперше подається з декларацією за 2023 рік. З декларацією за 2022 рік такий додаток не подавався. 

Тому, звісно, є технічна можливість додати до уточнюючої декларації за 2022 рік додаток 3, з розрахунком МПЗ за 2022 рік. А як бути в разі уточнення декларації за 2023 рік? Адже разом з такою декларацією вже подавався додаток 3 з даними по МПЗ за 2022 рік.

Виходить, якщо уточнювати декларацію за 2023 рік, доповнивши її розрахунком МПЗ за 2023 рік, то доведеться або додавати ще один додаток 3, в якому будуть дані за 2023 рік, або ж збільшувати показники додатку 3 за 2022 рік показниками за 2023 рік.

На наш погляд, в даній ситуації можна виправити інакше – подати до уточнюючої декларації за 2023 рік доповнення, зробивши відмітку кількості аркушів доповнення в рядку, який знаходиться в кінці декларації: «Доповнення до Податкової декларації (заповнюється і додається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу України)». 

Таке доповнення складається в довільній формі. Ми рекомендуємо його скласти на бланку додатку 3, зазначивши там розрахунок МПЗ за 2023 рік.

Щодо строку сплати такого МПЗ також немає відповіді. Тому що ПКУ це питання не врегульовує. На наш погляд, його слід сплатити в строк, за який сплачується ЄП групи 4 за перший квартал 2024 року, тобто, до 01 травня 2024 року.

Вище ми навели власний погляд на розглядуване питання. Але для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Чи можна буде включити до розрахунку МПЗ ЄП групи IV, сплачений у 2023 році щодо договорів оренди, право оренди за якими не зареєстровано?

Чіткої однозначної відповіді на це питання ПКУ не містить.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (108.02.02): «Чи включаються до об’єкта оподаткування ЮО – платника ЄП четвертої групи площі орендованих земель, які фактично використовуються платником, але договори оренди яких не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку?».

ДПС відповідає, що податковим законодавством не визначено обов’язку щодо включення до об’єкту оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи лише площі сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), щодо яких договори оренди зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку.

З наведеної відповіді можна зробити висновок, що якщо платник ЄП групи 4 використовує в своїй діяльності земельні ділянки, право користування якими не зареєстровано, він має відображати такі ділянки в декларації платника ЄП групи 4.

Тобто, сплата ЄП групи 4 з таких ділянок цілком правомірна.

Поряд з цим згідно з пп. 297-1.5 ПКУ при розрахунку МПЗ до суми сплачених податків відноситься, серед іншого, єдиний податок.

В останньому реченні пп. 297-1.5 ПКУ зазначено, що у сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

Але ж вище ми встановили, що ДПС вважає правомірним нараховувати ЄП групи 4 на земельні ділянки, за якими не зареєстроване право користування. А тому такі суми податків немає підстав вважати помилково та/або надміру сплаченими.

Тож робимо висновок, що сплачений єдиний податок за такі ділянки можна включати до розрахунку МПЗ.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202436
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024816
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024135
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202485
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202478