• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП та звітність новозареєстрованої філії

Підприємство зареєструвало філію (без балансу), отримало виписку з Держреєстру (філії присвоєно окремий ідентифікаційний код). У виписці зазначено, що за місцем розташування філії її взяли на податковий облік. Чи потрібно ДПС подавати ще якусь інформацію? З якого періоду подавати звітність і оплачувати податки?

Форма №20-ОПП

Взяття на облік за основним місцем обліку відокремлених підрозділів як платників податків та зборів у контролюючих органах здійснюється після проведення державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юридичної особи згідно із Законом (п. 3.1 Порядку №1588).

Підставою для взяття на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі є надходження до цього органу відомостей з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юридичної особи (п. 3.2 Порядку №1588).

Відповідно до п. 8.2 Порядку №1588:

  • відокремлені підрозділи юридичної особи подають інформацію про об’єкти оподаткування, що знаходяться на їх балансі;
  • юридична особа інформує про всі об’єкти оподаткування крім тих, відомості щодо яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи.

Таким чином, якщо філія не виділена на самостійний баланс, вона не подає форму №20-ОПП про об’єкти оподаткування, які знаходяться за її місцезнаходженням. За такі об’єкти форму №20-ОПП подає юридична особа – за своїм місцезнаходженням. Причому в графі 11 такої форми потрібно буде поставити відмітку про взяття на облік за неосновним місцем обліку.

Більше ніякої інформації подавати не потрібно.

 

З якого періоду подавати звітність і сплачувати податки

Щодо ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Якщо юридична особа уповноважить філію нараховувати, утримувати ці податки, така філія самостійно буде це робити, а також подавати об’єднану звітність щодо цих податків за своїм місцезнаходженням (див. пп. 14.1.180, пп. 168.1.1, пп. 168.4.3, пп. «б» п. 176.2 ПКУ). Починаючи з першого податкового періоду, в якому з працівниками укладено трудові договори.

Якщо юридична особа не уповноважить філію виконувати функцію податкового агента (в розглядуваній ситуації філія не виділена на окремий баланс, тому, скоріш за все, вона не уповноважена виконувати функції податкового агента), такі функції виконуватиме юридична особа. Тобто, звітність подаватиме за своїм місцезнаходженням. ЄСВ і ВЗ сплачуватиме за своїм місцезнаходженням, а ПДФО за місцезнаходженням філії.

Інші податки

Якщо філія не має власного балансу, то вона не буде окремим платником податків. За неї податки сплачуватиме і подаватиме звітність юридична особа. Але для кожного податку свої особливості сплати і звітності. Тому і з’ясовувати це питання потрібно окремо для кожного податку.

 

Податок на прибуток

Філія не є окремим платником податку на прибуток.

Платниками цього податку є суб’єкти господарювання — юрособи (пп. 133.1.1 ПКУ). Тож, обов’язок подавати декларацію і сплачувати податок на прибуток покладає на юридичну особу.

При цьому показники діяльності філій та відокремлених підрозділів беруть участь у формуванні бухгалтерського фінрезультату (скоригованого на податкові різниці), який є базою для розрахунку суми податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»