• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП і №1-ПРРО для виїзної торгівлі: як заповнити «єдиннику»?

Як ФОПу на II групi ЄП заповнити графи 3, 4, 6 - 11 ф. №20-ОПП і п. 3, п. 4, п. 5 (використовуватиметься хмарний додаток) ф. №1-ПРРО для виїзної торгівлі (тип об’єкта - 656)? ФОП здійснює діяльність за кодом 68.20 (тип об’єкту 682), 01.30; 01.49; 01.50 (тип об’єкту - 457), 47.89 (тип об’єкту - 656)

Повідомлення за формою №20-ОПП

Графа 3. «Тип об’єкта оподаткування»

Зазначається тип об’єкта оподаткування. Довідник типів знаходиться на сайті податкової>>

Залежно від виду виїзної торгівлі залежить і тип об’єкта. Приміром, якщо торгівля здійснюється через автомагазин, то в цій графі зазначається тип автомагазину – 16.

Якщо торгівля здійснюватиметься кур’єром, який добирається мобільним чи громадським видом транспорту (мопед, велосипед, громадський транспорт тощо), на наш погляд, можна вказувати тип виїзної торгівлі – 656.

Графа 4. «Найменування об’єкта оподаткування»

Зазначається у разі наявності. На наш погляд, якщо торгівля здійснюється кур’єром і в графі 3 навели тип виїзної торгівлі, то і в графі 4 можна написати – Виїзна торгівля.

Графи 6 – 8

Відповідно до абз 2 п. 5 Пам’ятки додатку до форми №20-ОПП графи 6 - 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об'єкт оподаткування» заповнюється відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ), що розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України.

Читаємо відповідь на питання податкової в підкатегорії 116.11, ЗІР: «Як заповнюються графи 6 – 7 «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування», 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП, у разі придбання транспортного засобу для використання по всій території Україні або передачі його в оренду?».

Податкова відповідає, що якщо транспортний засіб використовується по всій території України, то в графах 6, 7, 8 відображається адреса місця реєстрації транспортного засобу.

З 01.01.2022 р. ця консультація переведена до нечинних у зв’язку із змінами, які внесені до форми №20-ОПП згідно з Наказом Мінфіну від 13.12.2021 р. №662.

Згідно із змінами класифікація за КОАТУУ замінена на КАТОТТГ.

Таким чином, на наш погляд, по суті відповідь на наведене вище питання не змінилася. Тільки замість коду КОАТУУ відображається код КАТОТТГ – за місцем реєстрації транспортного засобу, який використовується для виїзної торгівлі.

Якщо торгівлю здійснює кур’єр, тут зазначається податкова адреса (адреса здійснення господарської діяльності) ФОП.

Графа 9 «Стан об’єкта оподаткування»

Це стан об’єкта, який наведено в графі 4 (найменування). А в графі 4 наводиться об’єкт, який використовується для виїзної торгівлі. 

Стан позначається цифрою. Можливі стани наведені в п. 6 Пам’ятки додатку до форми №20-ОПП. Наприклад, в розглядуваній ситуації можуть бути стани:

  • 2 (експлуатується) – якщо використовується, приміром, власний транспортний засіб, чи виїзна торгівля здійснюється кур’єром;
  • 8 (орендується) - якщо використовується, приміром, орендований транспортний засіб.

Графа 10 «Вид права на об’єкт»

В цій графі також зазначається цифра, яка відповідає певному виду права власності чи користування об’єктом, зазначеним в графі 4. Можливі види наведені в п. 7 Пам’ятки додатку до форми № 20-ОПП. Наприклад, це може бути право власності на об’єкт (1), право довгострокової оренди (7) тощо.

Графа 11 – помітка про взяття об’єкта за неосновним місцем обліку

Відповідно до п. 7.1 Порядку №1588, якщо відповідно до законодавства в платника податків, крім обов'язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов'язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

В розглядуваній ситуації (виїзної торгівлі) зазначені абзацем вище обов’язки не виникають на території іншої адміністративно-територіальної одиниці. Тому заповнювати цю графу, на наш погляд, не потрібно.

 

Форма №1-ПРРО

Розділ 3. Дані щодо господарської одиниці

  • Тут кілька реквізитів, які беруть з даних форми № 20-ОПП.
  • Ідентифікатор об’єкта оподаткування – з графи 5.
  • КОАТУУ (зараз КАТОТТГ) – з графи 6.
  • Назва ГО – з графи 4.
  • Адреса розміщення ГО – з графи 7 та 8.
  • Щоб не зробити помилок, доречно скопіювати відповідні дані з форми № 20-ОПП і вставити їх до відповідної комірки №1-ПРРО.
  • Назва платіжної системи – в розглядуваній нами ситуації не заповнюється.

Розділ 4. Дані щодо ПРРО

  • Тип ПРРО – пересувний.
  • Назва – назва ПРРО, який використовуватиметься.
  • Локальний номер – порядковий номер ПРРО, які використовує ФОП. Якщо це один ПРРО, то номер – 1.
  • Фіскальний номер – в розглядуваній нами ситуації не заповнюється.

Розділ 5. Позначка щодо здійснення чи не здійснення розрахункових операцій у разі відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером податкової.

  • Тобто, слід поставити позначку у відповідному полі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202414
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414