• Посилання скопійовано

Виправлення помилок у Звіті №10-ПОІ: чи можливо?

На підприємстві працює працівник за сумісництвом, який є особою з інвалідністю, та якого включили в звіт №10-ПОІ, що вплинуло на середньооблікову кількість працюючих інвалідів за рік. Чи ФСС перевіряє дану інформацію, чи це виявляє Дежпраці при перевірці? Чи варто виправляти самостійно дану помилку?

Відповідно до ч. 9 ст. 19 Закону №875 підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Облік штатних працівників, регулюється Інструкцією №286. Не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств, тобто зовнішні сумісники (пп. 2.6.1 розділ 2 Інструкції № 286).

Таким чином, зовнішні сумісники не включаються, як до середньооблікової кількості штатних працівників, так і до облікової кількості штатних працівників. Тож, працівнику за сумісництвом, який є особою з інвалідністю, не місце в середньообліковій кількості.

Зазначимо, що ні Законом №875, ні Порядком №70, ані Інструкцією №591 не передбачено самостійного виправлення показників у Звіті № 10-ПОІ. Крім того, в формі звіту не передбачено жодного рядка для виправлення помилок, як і немає на вибір типу форми подання.

Звіт, як і раніше, подається на папері особисто або відправляється рекомендованим листом, подання його до Фонду в електронному вигляді законодавством не передбачено. Подається Звіт №10-ПОІ щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані (п. 2 Порядку №70).

На практиці уточнити зазначені показники у Звіті №10-ПОІ можливо лише за умови, якщо допущена помилка  не призвела до заниження суми адмінгоспсанкцій.

Таким чином, оскільки допущена помилка в середньообліковій кількості працюючих інвалідів, яка ніяк не впливає на зниження суми адмінгоспсанкцій, то роботодавець може переподати Звіт з наданням пояснювальної записки зі змістом помилки.

Щодо перевірок зазначимо.  Держпраці ініціюють позапланову перевірку підприємств за інформацією відділення Фонду у випадках передбачених п. 9 Порядку №70. Адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн накладається на посадових осіб підприємства за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а також за неподання Звіту за формою №10-ПОІ  може загрожувати адмінштраф (ч. 2 ст. 188-1 КпАП). Протокол про адмінпорушення складають посадові особи Держпраці (ст. 255 КпАП), але рішення про накладення адмінштрафу приймає суд (ст. 221 КпАП).

А от допущена помилка в середньообліковій кількості працюючих інвалідів не призводить до накладання вищезазначеного адмінштрафу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    Сьогодні 13:2964
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    Сьогодні 11:2320
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202437
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202437
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202473