• Посилання скопійовано

Заповнення уточненої декларації платника ЄП 4 групи

Який порядок заповнення уточненої декларації платника єдиного податку четвертої групи на земельну ділянку, яка вибула або надійшла у користування? Чи потрібно вказувати інформацію про ділянки, які вже були раніше, плюс ті, на які здобули право власності? Чи уточнюються лише нові ділянки?

Відповідно до вимог ПКУ платники ЄП 4 групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік (пп. 295.9.1 ПКУ).

У разі, коли протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування, платники ЄП 4 групи зобов’язані (пп. 295.9.5 ПКУ):

  • уточнити суму податкових зобов’язань з податку на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року;
  • подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

Таким чином, оскільки декларація подається наперед на початку кожного звітного року, то розраховуючи податок платник орієнтуються на відомості про наявність земельних ділянок, які є у власності або користуванні станом на 1 січня звітного року. Тому у разі змін обсягів сільгоспплощ протягом року потрібно подавати уточнюючу декларацію.

У разі набуття протягом поточного року права власності або користування на площі сільськогосподарських угідь у новій адміністративно-територіальній одиниці, платник ЄП 4 групи зобов’язаний протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним податковим кварталом, в якому виникли такі зміни, подати до контролюючого органу:

  • за своїм місцезнаходженням уточнюючу загальну податкову декларацію разом з додатком «Відомості про наявність земельних ділянок», а також підтверджуючі документи щодо земельних ділянок та їх нормативної грошової оцінки;
  • за місцем розташування земельної ділянки – податкову декларацію з аналогічними документами: з типом «Звітна» у випадку, якщо податкова декларація до такого контролюючого органу не подавалася або з типом «Уточнююча звітна», якщо до такого контролюючого органу подавалася «Звітна» податкова декларація.

Наприклад. Реєстрація прав оренди на нові земельні ділянки (або втрата таких прав) відбулася в серпні 2020 р., то уточнюючу декларацію потрібно подати до 20.10.20 р. (тобто протягом 20 к. д. після закінчення ІІІ кварталу). В полі декларації «1.1.Т» проставляється порядковий номер за рік. Таблична частина уточнюючої декларації заповнюється у такому самому порядку, як і звітної, за винятком:

  • у рядку 4 – зазначається сума ЄП, нарахована за даними раніше поданої декларації (ряд. 3 декларації, що уточнюється);
  • у рядку 5 – вказується сума збільшення податкового зобов’язання на 2020 р. на періоди, за якими не настав строк сплати (позитивне значення (ряд. 3 – ряд. 4));
  • рядок 6 - заповнюється в разі зменшення податкового зобов’язання на 2020 р. на періоди, за якими не настав строк сплати;
  • рядки 7 та 8 - заповнюються в разі збільшення або зменшення податкового зобов’язання за періоди, строк сплати податку за якими минув;
  • рядки 9 та 10 - відображаються сум штрафу та пені, які нараховуються при заниженні податкового зобов’язання за періоди, строк сплати за якими на момент подання уточнюючої декларації минув.

Детальний алгоритм заповнення цієї декларації, в тому числі уточнюючої форми. податківці навели тут.

Підсумовуючи виходить, що в уточнюючій декларації потрібно вказувати інформацію про ділянки які вже були раніше відображені плюс ті, на які здобули (відображають починаючи з кварталу в якому набули такого права) або втратили (припиняють відображати з кварталу в якому втратили таке право) право власності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»