• Посилання скопійовано

Як визначити розмір підприємства для фінзвітності?

ТОВ за наслідками 2017 і 2018 року належало до мікропідпримств, а за 2019 р. – до малих. За ці роки подавалася спрощена фінзвітність. Якщо за наслідками 2020 року ТОВ буде малим підприємством, який фінзвіт воно має подавати? Чи нараховувати забезпечення оплати відпусток?

Щодо фінзвітності

Особливості визначення розміру підприємств (категорії мікропідприємств, малих, середніх і великих підприємств) для цілей Закону про бухоблік наведені в ч. 2 ст. 2 цього Закону. Там же сказано, що якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно відноситься до відповідної категорії підприємств.

Наприклад, в 2017 і 2018 році підприємство відповідає критерію мікропідприємства і подає спрощену фінзвітність (баланс форми №1-мс і звіт про фінрезультати форми №2-мс), в 2019 р. – до малого. 

Це означає, що у 2020 році воно має також подавати спрощену фінзвітність. І тільки, якщо у 2020 році підприємство також відповідатиме показникам малого, воно звітуватиметься як мале підприємство, подаючи фінзвітність у складі балансу форми №1-м і звіту про фінрезультати форми №2-м вже починаючи з 2021 року. Якщо ж за наслідками 2020 року підприємство не відповідатиме показникам малого, а буде мікропідприємством, то за 2021 рік воно продовжуватиме подавати спрощену фінзвітність.

 

Щодо забезпечень на оплату відпусток

Відповідно до п. 2, п. 7 розд. І НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність» мікропідприємства можуть не створювати забезпечення наступних витрат і платежів (в тому числі на виплату наступних відпусток працівникам). 

Таким чином, якщо з початку 2021 року ТОВ вже належатиме до категорії малих підприємств і подаватиме фінзвітність малого підприємства (див. вище), воно буде створювати забезпечення в тому числі на виплату відпусток працівникам. Якщо до цього моменту відповідно до власної облікової політики ТОВ не нараховувало забезпечення, воно має внести зміни до облікової політики і почати нараховувати забезпечення.

Таке забезпечення нараховується відповідно до методики, наведеної в П(С)БО 11 «Зобов’язання» і П(С)БО 26 «Виплати працівникам».

Відповідно до п. 13 П(С)БО 11 «Зобов’язання» сума забезпечення на виплату відпусток визначається щомісяця як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці з урахуванням відповідної суми відрахувань на загальнообов'язкове державне соціальне страхування: Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 471.

Поряд з цим нарахування відпусток відображають бухгалтерським записом: Дт 471 Кт 651 (в частині ЄСВ на суму відпустки), 661 (в частині суми відпустки).

А що робити з сумами невикористаних відпусток, які будуть станом на початок 2021 року?

На початок року потрібно провести інвентаризацію забезпечення на оплату відпусток, згідно з Положенням №879.

Відповідно до п. 8.2 розд. ІІІ Положення №879 залишок забезпечення на виплату відпусток, у тому числі відрахування на ЄСВ з цих сум, станом на кінець звітного року визначається за розрахунком, який базується на кількості днів невикористаної працівниками підприємства щорічної відпустки та середньоденній оплаті праці працівників. причому середньоденна оплата праці визначається відповідно до Порядку №100.

Таким чином, після проведення інвентаризації станом на початок 2021 року потрібно зробити донарахування забезпечення, розрахованого з огляду на кількість днів невикористаної відпустки: Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 471.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0113
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414