• Посилання скопійовано

Договір позички та форма №20-ОПП: чи подавати?

ТОВ бере у свого директора авто за договором позички. Чи потрібно подавати форму №20-ОПП?

Відповідно до п. 8.1 розд. VIIІ Порядку №1588, платник податків зобов’язаний повідомляти провсі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку у порядку, встановленому розд. VIIІ Наказу №1588.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами ПКУ (п. 8.2 розд. VIIІ Наказу №1588).

Виходячи з вищесказаного, вважаємо, що в принципі у разі укладення договору позички (безкоштовної оренди) обов’язок щодо подання повідомлення за формою №20-ОПП у орендаря ТЗ не має виникати. Оскільки госпоперація із отримання у позичку такого ТЗ не призводить до виникнення обов’язків щодо сплати податків та зборів, що саме пов’язані із таким ТЗ, у орендаря.

Втім, зауважимо, що податківці вже дуже багато років притримуються протилежної точки зору – вони хочуть бачити подання форми №20-ОПП як при купівлі/продажу ТЗ, так й при його оренді (безкоштовній, тобто мова про позичку, чи платній)/лізингу.

Наразі у Порядку №1588,  саме у абз. 2 п. 8.4, чітко прописано: «У повідомленні за формою N 20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду». 

До 27.07.2020 року у підкатегорії 116.11, «ЗІР» (запитання: «Чи потрібно подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП ЮО, яка придбала (орендує) транспортний засіб для своїх господарських потреб або потреб відокремленого підрозділу (філії)?») зазначили таке: у разі придбання (оренди) юрособою транспортного засобу для своїх господарських потреб або потреб відокремленого підрозділу (філії) повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку такої юрособи. 

Впевнені, що під орендою податківці розуміють як платне користування, так і безкоштовне користування чужим майном. Так, відповідно до Пам’ятки для заповнення форми №20-ОПП у графі 10 «Вид права на об’єкт» зазначається:

  • 1 - право власності;
  • 2 - право володіння;
  • 3 - право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій);
  • 4 - право господарського відання;
  • 5 - право оперативного управління;
  • 6 - право постійного користування;
  • 7 - право довгострокового користування або оренди;
  • 8 - право короткострокового користування, оренди або найму;
  • 9 - іпотека;
  • 10 - довірче управління майном.

Тобто як бачимо тут згадується не лише просто оренда, а й звичайне право користування.

Тоді як пп. 3 ст. 827 ЦКУ визначено, що до договору позички застосовуються положення глави 58 ЦКУ «Найм (оренда)».

Згідно з ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку, який зазвичай зазначається у договорі. Якщо строк користування менше року – то це право короткострокового користування, якщо більше – то довгострокового.

Тож, з огляду на все вищевказане, заради уникнення непорозумінь із контролюючими органами, протягом 10 днів із дня заключення договору позички ТЗ, подати за основним місцем обліку форми №20-ОПП. 

 

На замітку!

Відмітимо, що, вважаємо, що логічніше 10 днів відраховувати від акту приймання-передачі ТЗ, адже саме цей документ є документом, що підтверджує виникнення права користуватися ТЗ. Тоді як в підкатегорії 116.11 ресурсу «ЗІР» податківці зауважують, що початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування. Проте, судячи із їх вищенаведених консультацій, під такими документами – вони розуміють саме договір, а не первинний документ.

 

Додатково читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024355
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202459
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202450
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202448
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024182