• Посилання скопійовано

Відображення у звітності зменшений ДПС показник від’ємного значення

Підприємство отримало ППР за формою «П» про суми завищеного від’ємного значення за 2013 та 2015 роки. Завищення не призвело до заниження суми податку на прибуток наступних періодів (не перекрило збитки). Як відобразити таке повідомлення - рішення у декларації, якщо ППР отримано у серпні 2019 року?

Як у ІПК ДФС від 25.10.2017 р. № 2381/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, так і у більш свіжих роз’ясненнях податківці зазначали, що виправлення від’ємного значення (яке було зменшено внаслідок перевірки) здійснюється платником податків у показниках податкової декларації з податку на прибуток підприємств в наступному звітному (податковому) періоді шляхом зазначення виправленої суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років у рядку 3.2.4 Додатку РІ до Декларації.

Таким чином, виправлені показники повинні бути відображені у декларації, що подається за наступний звітний період після періоду, який перевірявся.

Зверніть увагу, що здійснювати уточнення показників Декларації платник податку може не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання такої податкової декларації. Однак, якщо в подальшому така помилка впливає на показники наступних періодів, за якими ще не минув строк подання уточнюючої декларації, платник податку повинен виправити такі наступні періоди.

На нашу думку, найбільш правильним варіантом є подання уточненої декларації за кожний наступний квартал після періоду, що перевірявся. Однак, якщо платник податку впевнений, що в розрізі кварталів із врахуванням коригувань не виникав податок до сплати, то можна подати уточнюючі декларації лише за річні періоди (наприклад, якщо перевірявся період по 2015 рік, то уточнити декларації за 2016, 2017, 2018 рр.).

У 2019 році пдатник відповідно не уточнює показники за І та ІІ квартал 2019 року, а зазначає правильний показник  від’ємного значення у рядку 3.2.4 Додатку РІ до Декларації (із врахуванням зменшення від’ємного значення після перевірки).

Оскільки така помилка не призвела до недоплати або недонарахування податку, штрафні санкції від податківців не передбачені.

Разом з тим, платник податку подає доповнення до декларації, передбачене пп. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням і зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, зазначивши про цей факт в спеціально відведеному місці в дек­ларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»