• Посилання скопійовано

Щорічний аудит фінзвітності за 2018 рік: хто проходить?

Хто має проходити щорічний аудит фінансової звітності за 2018 рік?

Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), зобов'язані не пізніше ніж до 30 квітня 2019 року оприлюднити річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність за 2018 рік разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Підприємства, що становлять суспільний інтерес, — це підприємства — емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до торгів на фондових біржах або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) та підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до великих підприємств.

Зверніть увагу! У статті 14 Закону про бухоблік є і ще дві норми.

1. Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства зобов'язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі).

2. Інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств, зобов'язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі).

Але в листі Мінфіну від 07.12.2018 р. №35210-06-5/32299 наголошувалось на тому, що відповідно до пункту 1 розділу II Закону №2164 ці норми набирають чинності з 01 січня 2019 року.

Таким чином, великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства, інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств, оприлюднюють річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком починаючи з фінансової звітності за 2019 рік.

Водночас у цьому листі повідомлялось, що з метою надання впевненості щодо показників фінансової звітності підприємств, наведених в абзаці другому частини третьої статті 14 Закону, які вперше застосовують міжнародні стандарти фінансової звітності (далі — МСФЗ) з датою переходу 01.01.2018 р. та перераховують проміжну фінансову звітність, річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2018 рік, включаючи вступний баланс на 01.01.2018 р. за МСФЗ згідно з вимогами МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності», доцільно оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на веб-сторінці починаючи з фінансової звітності за 2018 рік.

Якщо підприємства серед тих, що наведені вище, немає або воно не відповідає критеріям тих, для кого встановлено обов'язок проходження щорічного аудиту, то такому підприємству проходити щорічний аудит не обов'язково. Навіть якщо таке підприємство пройде аудит у добровільному порядку, оприлюднювати результати аудиту воно не зобов'язане.

Як бути, якщо у підприємства немає власної веб-сторінки? Де розміщувати фінансову звітність та аудиторський висновок? Оскільки Законом про бухоблік вводиться безумовний обов'язок із такого розміщення фінзвітності та аудиторського висновку на офіційному веб-сайті юрособи, то такий веб-сайт доведеться створити, хоча б і з цією єдиною метою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»