• Посилання скопійовано

Відображаємо у звіті з ЄСВ допомогу по вагітності та пологах

Як відобразити в таблиці 5 та 6 звіту з ЄСВ за серпень 2018 р. нараховану допомогу по вагітності та пологам згідно з лікарняним листком (період з 06.08.2018 р. до 09.12.2018 р. включно). Нарахування допомоги: серпень - 3279,90 грн; вересень - 3784,50 грн; жовтень - 3910,65 грн; листопад - 3784,50 грн; грудень - 1135,35 грн

ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону про ЄСВ, встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

Згідно з абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ:

  • для підприємств, установ, організацій, фізосіб, військових частин, які використовують найману працю та виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, є сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця;
  • для органів, які виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, є сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (більше п’яти днів) та сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Отже, роботодавці – підприємства, установи, організації, фізособи, військові частини та органи, які виплачують суму допомоги перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця; органи, які виплачують суму допомоги по тимчасовій непрацездатності (більше п’яти днів) та суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нараховують ЄСВ на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності та суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у розмірі 22%.

Зверніть увагу! Якщо ФСС затримує кошти, то роботодавець зобов’язаний сплатити єдиний внесок з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування.

У разі, якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

«Дотяжка» ЄСВ до мінімального розміру

Відповідно до ч. 5  ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону про ЄСВ встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ.

У разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Статтею 25 Закону № 1105-XIV визначено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Підпунктом 1 п. 3 розд. IV Інструкції № 449, визначено, що нарахування ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється за кожен місяць окремо таким чином:

  • визначається середньоденний розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;
  • визначається сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;
  • визначається сума ЄСВ для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ, встановлений Законом про ЄСВ для зазначеної категорії платників.

Таким чином, якщо після розподілу суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами така сума за повний місяць становить менше мінімального розміру заробітної плати, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначена сума, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

У разі, якщо листок непрацездатності починається протягом місяця, де загальна сума нарахованого доходу (сума заробітної плати за відпрацьований час та суми допомоги по тимчасовій непрацездатності) становить менше мінімального розміру, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зазначений дохід, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

У разі, якщо листок непрацездатності закінчується протягом місяця, де сума допомоги по тимчасовій непрацездатності не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

 

Відображення у звітності

Усю суму допомоги по вагітності та пологах відображаємо у Звіті за той місяць, у якому її фактично було нараховано працівниці.

У таблиці 5 на працівницю-«декретницю» заповнюємо рядок, у якому зазначаємо, зокрема:

  • у місяці виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами: у графі 8 — категорію особи «5», у графі 11 «дата початку» — перший день такої відпустки;
  • у місяці закінчення відпустки: у графі 7 — категорію особи «5», у графі 11 «дата закінчення» — дату останнього дня відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з листком непрацездатності.

У таблиці 6 Звіту створюється  стільки рядків, на скільки місяців припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. У даному випадку у таблиці 6 буде заповнено 7 рядків – з серпня 2018 р. до грудня 2018 р.

Далі суми допомоги слід розподілити  пропорційно дням такої відпустки, що припадають на кожен місяць відпустки:

За рядками із сумами допомоги проставляємо, зокрема:

  • у графі 9 код ЗО— «42» у всіх рядках;
  • у графі 11 кожного рядка — місяць, на який припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами: 08.2018; 09.2018; 10.2018; 11.2018; 12.2018 відповідно.
  • у графі 16 — кількість календарних днів декретної відпустки в кожному місяці – 26, 30, 31, 30, 9 відповідно, всього – 126 днів;
  • у графах 17 і 18 — суми декретних: загальну за місяць, а також суму в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ, яка буде дорівнювати загальній сумі за місяць:  серпень - 3279,90 грн, вересень -  3784,50 грн, жовтень - 3910,65 грн, листопад - 3784,50 грн, грудень - 1135,35 грн;
  • у графах 19 за серпень та грудень слід відобразити додаткову базу нарахування  ЄСВ, оскільки фактичний дохід працівниці у цих місяцях менший ніж МЗП за серпень – на 443,10 грн та за грудень – на 2587,65 грн. Отже, слід відображати у графі 21 — суму ЄСВ з кожної суми помісячно за ставкою 22%, а також ЄСВ, який було донараховано, у зв’язку з тим що в серпні та грудні дохід менше, ніж МЗП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»