• Посилання скопійовано

Комунальна установа має право розмістити вільні кошти на строковий депозитний рахунок в банку

Чи має право комунальна установа (засновники РДА та районна рада) помістити вільний залишок коштів на депозитний рахунок у ПриватБанку? Як це оформити по бухгалтерському обліку? Сума процентів включається у сукупний дохід установи?

Відповідно до чинного законодавства комунальне підприємство — юридична особа, заснована на власності відповідної громади. Комунальним підприємством в Україні є самостійний господарюючий статутний суб'єкт, що може здійснювати виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність із метою одержання відповідного прибутку (доходу).


Органи місцевого самоврядування можуть утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати комунальні підприємства (заклади, установи). Відносини цих органів з комунальними підприємствами будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування. До відання виконкомів органів сільських, селищних і міських рад згідно з їх повноваженнями по управлінню комунальною власністю належить встановлення порядку та здійснення контролю за використанням прибутків комунальних підприємств, а також заслуховування звітів про роботу їхніх керівників.

Тож, враховуючи вищенаведене, а також якщо згідно статутних документів для цього не потрібна згода засновників, комунальна установа має право розмістити вільні кошти на строковий депозитний рахунок в банку.

Кошти за відкритим депозитним рахунком підприємство в бух обліку  має відобразити за Дт 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті", а розрахунки за нарахованими відсотками за субрахунком 373 «"Розрахунки за нарахованими доходами" Відповідно, сума відсотків включається до складу інших фінансових доходів підприємства та обліковується за субрахунком 733 «Інші доходи від фінансових операцій"

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»