• Посилання скопійовано

Юридична особа надає цільову благодійну допомогу неприбутковій організації: облік та оподаткування у надавача

Юрособа – платник податку на прибуток відповідно до договору співфінансування оплатила частково проведення виставки неприбутковою організацією. В рахунку на оплату вказано цільове фінансування. Акт виконаних робіт/наданих послуг неприбуткова організація не надає. Як відобразити цю операцію в обліку? Які особливості оподаткування?

Благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цілей ЗУ № 5073-VI, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Відповідно до умов співфінансування підприємство є благодійником для неприбуткової організації, надана допомога є цільовим фінансуванням. Саме так було вказано в первинних документах при наданні фінансування. Зазвичай таким договором передбачено, що отримувач має відзвітувати щодо наданих коштів, у вигляді звіту чи письмових пояснень щодо виконання. Також умовами договору визначено і відповідальність за ненадання звіту.

Для надавача – юридичної особи надання благодійної допомоги цільової чи нецільової в будь-якому разі є витратами.

Документальне оформлення. Відображення в обліку кожної господарської операції проводиться на основі первинних документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій (ст. 9 Закону про бухоблік).

Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення.

При наданні благодійної допомоги благодійним організаціям треба мати лист-прохання від такої організації, договір про співфінансування щодо надання їй допомоги, наказ керівника підприємства, платіжну інструкцію на перерахування коштів організації. Якщо цільове фінансування передбачає звіт про використання коштів чи письмові пояснення, це вже більш важливо для неприбуткової організації.

 

Бухгалтерський облік. У бухгалтерському обліку виплати благодійної допомоги призводять до зменшення активів, а отже, відповідно до п. 5 П(С)БО 16 відображаються у складі витрат. Згідно з п. 7 П(С)БО 16  витрати у вигляді перерахованої благодійної допомоги визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені. Оскільки ці витрати можуть бути запланованими та можуть непрямо впливати на операційну діяльність підприємства (поширення інформації про підприємство на виставці, покращення його іміджу, ведення благодійної діяльності тощо), то це будуть інші операційні витрати.

Дт 377 Кт 311 – оплата на адресу благодійної організації:

Дт 949 Кт 377 – списання суми, виплаченої благодійній організації.

 

Податок на прибуток. Якщо платник податку на прибуток застосовує різниці відповідно до розділу ІІІ ПКУ, то отримувач коштів має підтвердити статус неприбутковості (Порядок № 440).

Відповідно до пп. 140.5.9 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. На цьому неодноразово наголошувала у своїх консультаціях ДПС.

Наприклад, якщо сума оподатковуваного прибутку 2023 року (рядок 04 декларації за 2023 рік) становила 500000 грн, а сума платежу неприбутковій організації становить 35000 грн, то слід збільшити фінрезультат на 15000 грн:

1)    500000 грн * 4% = 20000 грн;

2)    35000 грн – 20000 грн = 15000 грн.

Це збільшення фінрезультату на 15000 грн відображається тільки в декларації з прибутку – рядок 3.1.9 додатка РІ та включається у показник рядка 03 РІ декларації. В бухобліку це коригування не відображається.

Якщо благодійна організація не має підтвердження свого статусу, то надання такої благодійної допомоги може бути ідентифіковане для цілей оподаткування податком на прибуток як надання безповоротної фінансової допомоги та застосовано пп.140.5.10 ПКУ, і без дозволеного ліміту 4% прибутку.

 

ПДВ. При наданні благодійної допомоги у вигляді коштів у підприємства – благодійника не виникає податкових зобов’язань, оскільки, відповідно до п.196.1.4 ПКУ кошти не є об’єктом оподаткування.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024219
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450