• Посилання скопійовано

Як оформити консервацію зерносушарки і чи подавати звіт до екологічного департаменту?

ФГ має дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на зерносушарку. В 2023 році зерносушарка не працювала. Як правильно оформити консервацію зерносушарки? Чи розміщувати звіт про дотримання умов дозволу згідно з Порядком, затвердженому Постановою КМУ від 20.01.2023 р. №58? Чи подавати звіт до департаменту екології?

Особливості консервації зерносушарки

Особливості консервації ОЗ ми детально розглядали тут.

Порядок консервації ОЗ не регламентований нормативними документами, тому кожне підприємство встановлює такий порядок самостійно. При цьому за зразок можна взяти порядок консервації, встановлений Положенням № 1183, яке є обов’язковим для підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також засновані на державній власності, крім підприємств, установ Державної кримінально-виконавчої служби.

Зокрема, згідно з Положенням № 1183 консервація оформляється проектом консервації, затвердженим власником підприємства. До проекту консервації додається перелік ресурсів, необхіних для проведення консервації, за формою додатку 2 до Положення. Якщо ФГ не потребує такого проекту, воно може не складати його, а одразу оформити рішення керівника, яке й буде підставою для консервації.

Під час консервації об’єкт приводиться у стан, що забезпечує збереження технологічного обладнання, будівель і споруд, а також безпеку технічного персоналу і населення, охорону довкілля. 

Для підготовки до консервації утворюється комісія, яка виносить рішення про консервацію згідно з додатком 1 до Положення №1183

Але, повторимося, ФГ може встановити і власний порядок консервації. Причому під час консервації потрібно не тільки оформити документи, а й виконати відповідні роботи, наприклад, провести відповідне ТО зерносушарки для підготовки її до зберігання, упакувати її за потреби, опечатати приміщення, закрити віконні просвіти щитами тощо.

 

Чи розміщувати звіт про дотримання умов дозволу згідно з Порядком, затвердженим Постановою КМУ від 20.01.2023 р. №58?

Так, потрібно розміщувати.

Про це прямо зазначено в ч. 12 ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»: суб’єкт господарювання щороку подає до дозвільного органу звіт про дотримання умов дозволу на викиди та виконання заходів щодо здійснення контролю за дотриманням встановлених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин. 

Особливості подання цього Звіту встановлені Порядком №58, який набрав чинності з 01.01.2024 р.

 

Чи подавати звіт до департаменту екології?

Відповідно до п. 3 Порядку №58, Звіт подається та розміщується в електронній або паперовій формі.

Відповідно до п. 4 Порядку №58, подання та розміщення звіту в електронній формі здійснюється суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою через електронний кабінет користувача платформи «ЕкоСистема»:

Відповідно до п. 5 Порядку №58, Звіт в паперовій формі подається у разі:

  • відсутності в електронній формі дозволу на викиди, на підставі якого створюється звіт програмними засобами платформи «ЕкоСистема»;
  • настання обставин непереборної сили, що унеможливлюють технічне використання платформи «ЕкоСистема» під час подання та розміщення звіту в електронній формі.

Звіт у паперовій формі, до якого додається його електронна копія у форматі Adobe Portable Document Format (PDF), подається дозвільному органу, що видав суб’єкту господарювання дозвіл на викиди.

У разі подання звіту в електронній формі паперова форма звіту не створюється.

Тобто, якщо Звіт не подано в електронній формі, він подається в паперовій формі дозвільному органу. 

Таким дозвільним органом є:

  • для об’єкта першої групи, або об’єкта, який знаходиться на території зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи -  Мінприроди;
  • для об’єкта другої або третьої групи - обласні, Київська, Севастопольська міські державні адміністрації, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища.

Таким чином, якщо звіт не подано в електронній формі, він подається в паперовій формі до департаменту екології відповідної обласної адміністрації, якщо зерносушарка відноситься до об’єкта другої або третьої групи і саме такий департамент видавав дозвіл.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.202410
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024286
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202429
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202453