• Посилання скопійовано

Бухоблік експорту за договорами консигнації

Підприємство планує експортувати продукцію за договором консигнації. Які особливості бухобліку?

Що таке договір консигнації?

Договір консигнації згадується в різних нормативних документах.

Наприклад, в ПКУ:

  • «…у межах договорів комісії (консигнації)…» (пп. 14.1.202);
  • «…на комісію (консигнацію)…» (пп. 87.3.2);
  • «…у межах договорів комісії (консигнації)…» (пп. 142.1, пп. 189.4, пп. 197.6);
  • «…на умовах комісії, консигнації, доручення або інших видів договорів, які не передбачають переходу права власності на такі товари від такого іншого платника податку до експортера,…» (пп. 200.16).

Тобто, договір консигнації згадується у дужках поряд з договором комісії. З чого розуміємо, що це різновид договору комісії.

Але нормативне визначення договору консигнації наведено в єдиному документі – Порядку № 104 (від 13.02.2019 р.).

Зовнішньоекономічні договори (контракти) консигнації передбачають виконання операцій з реалізації товарів, відповідно до яких одна сторона (консигнатор) зобов’язується за дорученням іншої сторони (консигнанта) продати протягом визначеного часу дії угоди консигнації за обумовлену винагороду з консигнаційного складу від свого імені товари, які належать консигнанту (див. пп. 2 Порядку №104).

Порівняємо це визначення з визначенням договору комісії, наведеним в ст. 1011 ЦКУ: за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Тобто, порівнявши ці два договори бачимо, що договір консигнації – це різновид договору комісії. А тому й бухгалтерський облік операцій за договорами консигнації ведеться так само, як і бухгалтерський облік операцій за договорами комісії на продаж товарів.

 

Бухгалтерський облік операцій в рамках договорів консигнації

Бухгалтерський облік, а також і оподаткування таких операцій ми детально, на числовому прикладі розглядали тут, тут, тут, тут, тут, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як покласти на директора відповідальність за ведення бухобліку?
    Як документально оформити директора як відповідального за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи у разі відсутності у штатному розписі посади головного бухгалтера?
    25.07.2024276
  • Зміна строку використання ОЗ
    Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, в 2022 році придбало ноутбуки, які ввело в експлуатацію і за якими встановило строк служби - 36 місяців. Але протягом 2023-2024 років придбано нові ноутбуки, відтак ноутбуки 2022 року вже є морально застарілими. Чи можна зменшити строк їх використання до 24 місяців?
    25.07.202440
  • Облік повернення товару, якщо застосовується оцінка вибуття за методом ФІФО
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, купує однаковий товар в різних постачальників за різними цінами. При вибутті запасів оцінює запаси за методом ФІФО. Інколи окремі партії товару повертаються постачальнику, але в обліку при вибутті застосовується метод ФІФО, тож можуть виникати різниці між ціною придбання і ціною списання, які відносять до складу доходу чи витрат. Чи є така ситуація допустимою? Як вона впливає на оподаткування?
    24.07.202442
  • Як обліковувати готівку, що видається покупцям з їхніх карток на їх прохання?
    ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ, видає готівку покупцям магазину, які виявили бажання отримати готівку зі своїх карток. Як відобразити цю операцію в обліку?
    24.07.202432
  • Облік авто як гуманітарної допомоги і реєстрація РРО на це авто
    Підприємство отримало як гуманітарну допомогу авто для мобільної аптеки. Як відображати в обліку? Який вплив на прибуток? Як на авто зареєструвати РРО? Яку адресу вказувати в чеку та яку назву мобільної аптеки?
    22.07.202413